Kerstfilm Emmer-Compascuum sleept prijs in de wacht

Donderdag 07 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/Parochie- Beeld: PB
 -Emmer-Compascuum- De Kerstfilm Emmer-Compascuum heeft de Waarderingsprijs van Emmen gewonnen. Uit handen van burgemeester Eric van Oosterhout ontvingen medeorganisatoren Ans Berendsen en Erik Meijer een cheque van duizend euro. In totaal werd er ruim duizend keer gestemd.

Alternatief

De kerstfilm, zie onderaan dit bericht, is eigenlijk ontstaan als alternatief voor de vertrouwde en jaarlijks opgevoerde kerstmusical in de Katholieke kerk, vertellen Berendsen en Meijer. Berendsen: “Door corona ging daar echter een streep door.”

Daardoor werd het idee voor een heuse film geboren. Meijer: “Tegelijkertijd wilden we ook de plaatselijke ondernemers een hart onder de riem steken. Door covid hebben zij het niet makkelijk gehad.” De winkels in het dorp komen dan ook vaak in beeld als decor.

Metworst voor Jozef

De rolprent vertelt het vertrouwde verhaal van Jozef en Maria, maar dan wel vol moderne kwinkslagen en knipogen. Berendsen: “Zo zie je Maria bij een elektronicazaak een telefoon kopen. Jozef voor een metworst in een andere zaak en de drie Koningen houden een geslaagde kledingjacht.” Zelf vervoersbedrijf Qbuzz werd bereid gevonden een bus ter beschikking te stellen.

“Lijn 42 gaat voor de film niet naar Compas, maar naar Bethlehem, zoals in de film te zien is”, lacht Meijer. Het hele dorp werkte praktisch mee aan de film. Berendsen en Meijer schatten het aantal vrijwilligers op rond de honderd. De anderhalf uur durende film werd vorig jaar december op Youtube uitgezonden.

Een nieuwe film?

De toekenning van de Waarderingsprijs komt als een volslagen verrassing. Meijer: “Er waren zoveel goede initiatieven, dus het kwam onverwachts. Maar we zijn er natuurlijk blij mee.” Met het geld willen de filmmakers iets leuks doen voor de vrijwilligers.

Een deel van het geld willen zij ook steken in een nieuwe productie. Wordt dat een nieuwe film? Nee, zegt Meijer: “Het was leuk, maar ook zeer intensief.” Berendsen: “Voor dit jaar werken we alweer hard aan een nieuwe kerstmusical, die weer traditiegetrouw wordt opgevoerd in de kerk.”

Geef een reactie op dit artikel