KRO zendt live tv-mis uit vanuit grot in Lourdes

-Hilversum/Lourdes- (KRO) De H. Mis  welke de KRO elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op DV 27 september live vanuit de Grot van de verschijningen te Lourdes in Frankrijk. 

Dit gebeurt in samenwerking met de bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim in Maastricht en VNB (Vereniging Nederlandsche Bedevaarten) in Tilburg. Het is voor het eerst dat een H. MIs vanuit deze Franse bedevaartplaats op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden.

Hoofdcelebrant in de Nederlandstalige viering is Hulpbisschop Herman Woorts van het Aartsbisdom Utrecht. Hij is binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten en pelgrimages. Mgr. Woorts wordt tijdens de viering geassisteerd door enkele Priesters en Diakens die verbonden zijn aan de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties. De muziek in de viering wordt verzorgd door de sopraan Judith Petra van het Groot Omroepkoor, die ook vrijwilligster is bij het Huis voor de Pelgrim. Zij wordt begeleid door Jean-Paul Lécot, de hoofdorganist van het Heiligdom in Lourdes.

Coronapandemie

Normaal gesproken bezoeken elk jaar miljoenen pelgrims uit de hele wereld de grot in Lourdes, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Sindsdien ontwikkelde het stadje aan de voet van de Franse Pyreneeën zich tot een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Ook vanuit Nederland gaan jaarlijks duizenden pelgrims op bedevaart naar Lourdes. Door de coronapandemie is dat dit jaar niet mogelijk. Het Huis voor de Pelgrim en VNB hebben al hun reizen moeten annuleren. Nu de Nederlandse pelgrims niet naar Lourdes kunnen gaan, brengen de KRO en de bedevaartorganisaties met deze tv-viering Lourdes een beetje naar Nederland toe.

Geloofsgesprek

Voorafgaand aan de viering op 27 september wordt in het programma ‘Geloofsgesprek’ een interview met Hulpbisschop Herman Woorts uitgezonden. Hij is al van jongs af aan verbonden met Lourdes. Voordat hij Bisschop werd, was hij brancardier en Aalmoezenier tijdens bedevaarten naar Lourdes. In het programma met Leo Fijen vertelt Mgr. Woorts wat Lourdes voor hem betekent.

Misintentie opgeven kan

Het is mogelijk om voor deze mis een gebedsintentie op te geven. Een aantal intenties zal tijdens de live-uitzending worden voorgelezen. Alle intenties worden in Lourdes bij de grot achtergelaten. Een misintentie opgeven kan door 10 euro over te maken op IBAN-nummer NL15 INGB 0001 0586 99 ten name van Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten in Maastricht onder vermelding van ‘Lourdesmis 27 september’. De tekst van de intentie of de naam van degene voor wie u een mis wilt laten lezen, kunt u per e-mail doorsturen naar het Huis voor de Pelgrim: Stuur e-mail met misintentie naar: info@huisvoordepelgrim.nl

Zondag 27 september 2020, NPO2
09.45 uur: Geloofsgesprek met hulpbisschop Herman Woorts
10.00 uur: Live uitzending van de eucharistieviering vanuit de Grot in Lourdes.

Geef een reactie op dit artikel