Lucratieve traditie Trevi-fontein eindigt (UPDATE)

-ROME-De munten van de Romeinse Trevi-fontein zullen in de toekomst niet langer naar het Katholieke Caritas gaan. Vanaf 1 april zullen de inkomsten worden gebruikt voor het financieren van het onderhoud van culturele goederen, zo wil het stadsbestuur.

Dit wordt gemeld door de krant “Avvenire” (zaterdag). De munten, die na een gewoonte door toeristen over de schouder in de fontein gooien, zijn samen goed voor een bedrag van 1,5 miljoen euro per jaar.

Het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Virginia Raggi besloot om de opbrengsten van de Trevifontein te verdelen over verschillende sociale projecten na het verstrijken van de huidige overeenkomst met de Katholieke welzijnsorganisatie Caritas, na een aanbestedingsprocedure. Een ander gebruik is het “algemene onderhoud van cultureel erfgoed”.

Sinds 2001 gaan de munten uit de Trevi-fontein en andere historische fonteinen in Rome naar de plaatselijke Caritas, in opdracht van de toenmalige burgemeester Walter Veltroni. Volgens Avvenire waren de muntjes goed voor ongeveer 15 procent van de totale inkomsten, ongeveer evenveel als normale donaties en de bijdragen van de Bisschoppenconferentie samen.

Tot nu toe werden de munten regelmatig opgevist door medewerkers van het gemeentelijk waterbedrijf en overgedragen aan de Caritas onder toezicht van de politie. Het schoonmaken van de munten, sorteren op valuta en het verzilveren bij de bank, wedr gedaan door vrijwilligers op. In de toekomst moet dit werk worden gedaan door medewerkers van het waterbedrijf tegen een vergoeding.

In de hoop ooit terug te keren naar Rome, gooien bezoekers een muntstuk over hun schouders in het Fontana di Trevi-bekken, het grootste fonteinbekken van Rome, 50 meter breed en een van de meest bezochte monumenten van de stad. Caritas financiert onder andere voedselhulp, huisvestingshulp, medische zorg en microkredietprojecten.

U P D A T E  15 januari 2019

Na hevige protesten uit binnen -en buitenland lijkt het er op dat het stadsbestuur toch overstag gaat.

Of burgermoeder Raggi een vrouw van haar woord is dat is nog niet helemaal zeker. Tot eind april gaat het geld naar Caritas toe, daarna is het nog onduidelijk, maar zegt mevrouw Raggi „Caritas kan op mij vertrouwen. Ik kan bevestigen dat de munten ter beschikking blijven van de liefdadigheidsactiviteiten”, zo verzekert Raggi tegenover L’Osservatore Romano, het dagblad van het Vaticaan. Eind goed, al goed !

Bron: Caritas/ADN Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel