Musical over Bernadette Soubirous in premiére

In het jubileumjaar komen leven en belevenissen van Bernadette Soubirous op het toneel: Als musical worden de Maria-verschijningen van Lourdes tot leven gewekt – met de Zegen van de Kerk.

  -PARIJS-De Maria-verschijningen van Lourdes zijn als musical in premiére gegaan. Naar de eerste uitvoering van ‘Bernadette van Lourdes’ kwamen deze week 1.500 bezoekers, zo meldt de Franse internetkrant ‘Orange. Het theaterproject ontstond bij gelegenheid van de  175e geboortedag- en de 140e sterfdag van Bernadette Soubirous.

De musical vertelt de geschiedenis van het meisje, aan wie tussen 11 februari en 16 juli 1858 18 keer de Heilige Maagd Maria verscheen. De verschijning in de grot van Massabielle bij Lourdes noemde zich ‘Onbevlekte ontvangenis’ , zo vertelde Bernadette.

Daarnaast gaf Maria haar de opdracht, een Kapel op te richten en Pelgrimstochten te houden. De berichten van het meisje waren bij de mensen uit haar omgeving omstreden, ook de plaatselijke Pastoor en de Diocesane Bisschop waren allereerst sceptisch. Gelijktijdig kwamen enorme aantallen Pelgrims naar de grot. In 1862 erkende de Kerk de verschijningen. Bernadette Soubirous stierf in 1879 op 35 jarige leeftijd.

Het Libretto van de auteurs Lionel Florence en Patrice Guirao stort zich op citaten van Bernadette en haar tijdgenoten. Volgens de producenten reconstrueert de musical waarheidsgetrouw de gebeurtenissen en werd het inmiddels door de Katholieke Kerk goedgekeurd.

De muziek schreef de zanger Grégoire, de titelrol vervult de zangeres Eyma, die door haar deelname aan een talentenshow beroemd werd. De teksten van de musical zijn in het Frans, er zijn inmiddels ondertitels in het Engels en Spaans. Bij elke voorstelling zijn er  130 plaatsen voor mensen met een lichamelijke beperking.

Volgens de organisatoren is het project óók voor niet Pelgrims interessant. “Het is geen Katholiek spektakel voor Katholieken”, zo producent Roberto Ciurleo. Het stuk wordt nog tot oktober opgevoerd. Daarna keert het terug op de planken in april 2020. Onderhandelingen voor een Europese toernee zijn in voorbereiding.

Klik HIER voor een foto-impressie van het stuk.

Bron: KNA Foto: publiek domein

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*