Nieuw icoon van beroemde Kretenzische schilder ontdekt

Angelos Akotantos is een van de grootste namen in de Byzantijnse religieuze kunst. Een plots opgedoken icoon van zijn hand is volgens schattingen 1,5 miljoen euro waard.

-LONDEN- De in 1450 op het Griekse eiland Kreta overleden schilder Akotantos was de eerste iconenschilder die zijn werk signeerde. Dat zorgde ervoor dat er de voorbije jaren 24 panelen aan hem konden worden toegeschreven. Onverwacht is er daar nu een bij gekomen. Het paneel, een verlossingsicoon van 39 bij 27 centimeter, werd woensdag in de Londense The Temple Gallery voor het eerst aan het publiek getoond. Het betreft een klein houten paneel waarop de verrijzenis van Jezus Christus is afgebeeld. Adam, die symbool staat voor de hele mensheid, wordt in het tafereel door Jezus uit het graf gehaald en opnieuw tot leven gebracht.

Richard Temple, eigenaar van The Temple Gallery, kon het uitzonderlijke icoon samen met de Nederlander Simon Morsink begin dit jaar in de Verenigde Staten aankopen. De man die het paneel daar te koop aanbood had het geërfd van zijn moeder, die in Long Island als interieurarchitecte werkte. Het duo betaalde ongeveer 15.000 euro voor het werk dat woensdag bij de expositie op 1,5 miljoen euro werd geschat.
Wat het paneel zo uniek maakt is dat Akotantos het in het Latijn signeerde. Alle andere ondertussen ontdekte iconen van zijn hand zijn in het Grieks ondertekend. De reden daarvoor is waarschijnlijk bij de opdrachtgever van het paneel te zoeken. Akotantos werkte ook voor Italiaanse opdrachtgevers die de door hen aangekochte werken liefst in hun moedertaal gesigneerd zagen.
Simon Morsink: “Kreta maakte destijds deel uit van de Venetiaanse republiek, een smeltkroes van culturen. Vermoedelijk had hij een Italiaanse opdrachtgever.”

Geef een reactie op dit artikel