Nieuw NPO-dictaat voor publieke omroepen

Vrijdag 08 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie binnenland- Beeld: PB
 -Hilversum- Oud KRO directeur/journalist Ton Verlind heeft er inmiddels een boek over kunnen schrijven, onder de titel ‘Een schitterende slangenkuil’ , waarover? De programmadictatuur van de NPO waaronder de publieke omroepen steeds vaker lijden. Omroepen mogen programma ‘s maken zolang die maar passen in de strategie en het wereldbeeld van de NPO. Een verschraling van het (publiek) tv-aanbod dat zijn weergaa niet kent en sterke trekken heeft van de oude Oostblok tv-censuur.

Shula Rijxman heeft zich de afgelopen jaren als voorzitter hard gemaakt voor meer diversiteit bij de NPO, maar is “niet tevreden” over de huidige stand van zaken. Om de diversiteit te vergroten, gaat de NPO vanaf januari met een quotum werken. Dat vertelde Rijxman woensdag in een interview met presentatrice Natasja Gibbs tijdens de Dutch Media Week.

“Het streven is dat bij zestig beeldbepalende programma’s minimaal 15 procent van de mensen een biculturele achtergrond heeft”, zegt de voorzitster. “Het gaat dan niet alleen om huidskleur, maar bijvoorbeeld ook om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Alle omroepen hebben zich hierbij aangesloten. Houden zij zich niet aan het quotum, dan volgt volgens Rijxman een gesprek. “Anders gaan we het programma niet plaatsen.” 

Geef een reactie op dit artikel