Opgravingen bij Abu Gosch duiden wellicht op Emmaus

-Jeruzalem- (KNA) Recente opgravingen bij een 2.200 jaar oude Hellenistische vesting in Kirjat Jearim bij Abu Gosch geven mogelijk opheldering over de lokalisatie van de Bijbelse plaats Emmaus.

De vondsten ondersteunen volgens archeologen de theorie, dat het zich bij het bolwerk om een plaats zou kunnen handelen, welke in het eerste boek der Maccabeëen als Emmaus genoemd wordt, zo meldt het dagblad “Haaretz”.

De onderzoeksgegevens zullen op 24 oktober in Jeruzalem gepresenteerd worden. Archeologen van de Universiteit van Tel Aviv en het College de France hebben tijdens het onderzoek muren van een 2.200 jaar oude vesting blootgelegd. Dit kan duiden, volgens de onderzoekers op de Seleucidengeneraal Bakchides, die tijdens de Joodse opstand tegen de Seleuciden 160 voor Christus de aanvoerder Judas Makkabeus doodde.

Zonlichtinstraling

De vestingsmuren stammen uit de eerste helft van de tweede eeuw voor Christus en werden op of naast een oude schans gebouwd. Door de Romeinen werd in de eerste eeuw na Christus de schans vernieuwd. De datering berust op onderzoek bij keramiekvondsten, alsook via de OSL lichttechniek, een onderzoekstechniek waarbij men de laatste zonlichtinstraling op bepaalde materialen kan meten.

Bakchides veroverde volgens de Bijbel net als Flavius Josephus Jeruzalem terug en bouwde een vestingsmuur bij de toegangen tot de stad. Het bouwwerk van Bakchides is volgens de onderzoekers de enig bekende vesting van deze grootte in Judea in die tijd. Hoewel Kirjat Jearim in de genoemde bronnen in de lijst van vestingsteden niet voorkomt, is er veel voor te zeggen, de vesting met die als Emmaus genoemd oord westelijk van Jeruzalem te identificeren.

Lucas-evangelie

Voor deze stelling is veel te zeggen aan de hand van het Nieuwe Testament en wel het Lucas-evangelie, waar een afstand wordt aangegeven die wij tegenwoordig zouden aangeven als 11 kilometer tussen
Jeruzalem en Kirjat Jearim-Abu Gosch.

Heden-ten-dage beroepen drie steden zich er op, het Bijbelse Emmaus te zijn. Naast Abu Gosch,
dat met name door de Kruisvaarders als Emmaus genoemd werd, concurreren ‘EmmausNikopolis’ (Amwas) nabij Latrun en Emmaus-Qubeibeh op de Westelijke Jordaan om de naam.

Foto: Publiek Domein/Carravagio

 

Geef een reactie op dit artikel