Podcast ‘Moderne Profeten’ over hedendaagse Christelijke profeten

Dinsdag 26 oktober 2021 06:02 – Bron: Redactie kerk/EO – Beeld: PB
 -Hilversum- Wat is wijsheid in deze turbulente tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? De nieuwste EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt de verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd. Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Theoloog en dominee Kees van Ekris vertelt verhalen die nog niet zo bekend zijn achter tijdgenoten zoals Martin Luther King, Desmond Tutu, Dietrich Bonhoeffer en Angela Merkel.

Kees van Ekris, die promoveerde op een proefschrift over profetische speeches: “De wereld heeft mystici nodig en heiligen, maar zeker ook: profeten. Dat zijn mensen die anders denken, anders handelen, andere idealen hebben. Zulke mensen dagen je uit om niet mee te doen met dat wat jouw tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid. Dat heeft onze wereld vandaag nodig. ‘Moderne Profeten’ gaat over acht van dat soort personen. We vertellen hun verhaal, hun komaf, hun wording, hun zwaktes, hun blijvende stem. Profeten durven te lijden, ze hebben lief, ze spreken (of zingen), ze zijn radicaal, ze hebben het besef geroepen te zijn, ze durven te provoceren en als het moet waarschuwen ze je. In dat alles weten ze dat vrijheid een Godsgeschenk is en daar waken ze over. En die juist die bijzondere verhalen vertellen we in de podcast.”

Martin Luther King
De eerste aflevering gaat over de laatste rede van Martin Luther King voor hij de volgende dag werd doorgeschoten. Je hoort in de podcast geluidsfragmenten van die dag. Maar er wordt vooral verteld over de inhoud en de context. Stakende vuilnismannen in Memphis waren bij elkaar gekomen en Martin Luther King sprak hem toe over het visioen dat hij zag. Heel veel uit zijn leven komt hier samen. De podcast vertelt het verhaal van: “I’ve been to the mountaintop, and I have seen the promised land. But I may not get there with you.” Theoloog Samuel Lee vertolkt de stem van Martin Luther King als hij wordt gequote in de podcast.

Frère Christian de Chergé
De tweede aflevering vertelt het verhaal van frère Christian de Chargé. Samen met zeven andere monniken bouwde hij een kloostergemeenschap in Algerije in de jaren 90. Algerije was in die tijd levensgevaarlijk door oorlog en geweld. Ondanks doodsbedreigingen bleef frère Christian iedereen zijn broeder noemen. En ondanks dat hij wist dat hij en zijn mede kloosterbroeders in gevaar waren bleef hij in het klooster om de gemeenschap om hem heen te helpen.

Iedere week is er een nieuw verhaal over de ‘moderne profeet’. Hoe hielden zij zich staande te midden van een grote crisis? Wat was hun geheim?

De eerste aflevering van ‘Moderne Profeten’ is vanaf nu te beluisteren via de bekende streamings-apps op eo.nl/podcast en via moderneprofeten.nl

Geef een reactie op dit artikel