Programma’s KRO-NCRV goed voor 36 prijzen, 24 nominaties en 224 Kamervragen in 2022

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 6 januari 2023 – 14:52 uur – Bron: KRO-NCRV – Beeld: KRO-NCRV
 -Hilversum- Omroep KRO-NCRV kan terugkijken op een succesvol 2022, maar ook een spraakmakend 2022. Zo ontving de Rooms-Protestantse omroep nominaties en awards voor onder meer onderzoeken van ‘Pointer’, de serie ‘Rampvlucht’ en ‘Kabam’! In totaal ontving KRO-NCRV 36 filmprijzen en 24 nominaties. Lees verder onder de advertentie>

 

KABAM! wint International Emmy Award

KABAM! won de International Emmy Award in New York. De kinderserie werd bekroond met een Emmy Award in de categorie Kids: Live-Action. In deze serie staan herkenbare kinderangsten centraal. De serie laat zien dat iedereen wel eens bang is en toont op een speelse manier dat er vaak ook een oplossing voor handen is.

Rampvlucht wint Gouden Kalf

De serie Rampvlucht won een Gouden Kalf voor beste dramaserie tijdens het Nederlands Film Festival. Het winnen van deze belangrijke prijs was voor KRO-NCRV één van de hoogtepunten van het jaar. In Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op een van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw: de Bijlmervliegramp.

Zee van tijd

De speelfilm Zee van tijd (ook openingsfilm van het Nederlands Film Festival) pakte de meeste prijzen, met maar liefst 10 stuks op het Milan International Film Festival. De film vertelt het verhaal van een jong stel dat de wereld rond zeilt met hun zoontje en zielsgelukkig is. Tot het noodlot toeslaat. Benieuwd? Zee van tijd draait nog in verschillende bioscopen.

Ook Pointer en Stefan Stasse vielen in de prijzen

Maar dit was nog lang niet alles. Kijk hieronder waar nog meer prijzen werden binnengesleept.

  • Radiopresentator Stefan Stasse won de Marconi Oeuvre Award.
  • Radio-DJ Andres Odijk won een Marconi Talent Award.
  • De film Reis door onze wereld won een IDFA Award.
  • Het onderzoeksprogramma Pointer werd beloond met een Tegel in de categorie online. Pointer won met de online productie De Straat die niet meer bestaat, waarin lezers meegenomen worden naar de Amsterdamse Joden Houttuinen in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien mocht Pointer voor verschillende onderzoeken dit jaar in totaal zes nominaties en prijzen ontvangen.

Samenwerkingen

Bovenstaande prijzen waren niet gelukt zonder een aantal vruchtbare samenwerkingen. Productiehuis Big Blue (Rampvlucht), IJswater Films (KABAM!), Kaap Holland Film (Zee van tijd) zijn medeverantwoordelijk dat deze bijzondere programma’s gemaakt konden worden.

Informatief

Onderzoeken van de programma’s Pointer en Keuringsdienst van waarde hebben afgelopen jaar 224 Kamervragen opgeleverd. Het onderzoek van Pointer naar het ‘kanaaldrama’ in Twente zorgde in totaal voor maar liefst 19 Kamervragen. 

Kamervragen na onderzoek Pointer en Tubantia

Ruim 400 woningen verzakten bij het kanaal Almelo-De Haandrik na werkzaamheden van de provincie. De werkzaamheden zijn al vier jaar afgelopen, maar nog steeds staan er woningen die letterlijk ondersteund moeten worden en breken er muren af. Het onderzoek was voor kamerlid Sandra Beckerman (SP) reden om vragen te stellen over het kanaaldrama aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

Racisme binnen de politie

Mede door de documentaire De blauwe familie werd het onderwerp racisme binnen de politie actueler dan ooit tevoren. De Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten (SP) stelde naar aanleiding van de documentaire Kamervragen. Doordat in De blauwe familie klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord kwamen die hiervan melding maakten bij hun werkgever, is er een grotere belangstelling voor dit onderwerp gekomen en zijn al de nodige acties ondernomen.

Afgeknipte ogen bij garnalen leiden tot Kamervragen

Een onderzoek van Keuringsdienst van waarde over de kweekgarnaal leidde afgelopen oktober tot Kamervragen van PvdD. Om het voortplantingsproces van garnalen te versnellen zou een oog worden afgeknipt, om zo de productie van hormonen af te remmen. In het steeltje van het oog ligt een klier die de hormonen aanmaakt. Door het oog weg te halen kan de garnaal eerder beginnen met eieren leggen.

Kamervragen over subsidie om wolven te weren

Ondanks vele wolvenaanvallen, is er slechts een derde van subsidies voor wolfwerende maatregelen gebruikt. Dat blijkt uit een rondgang van Pointer bij 12 provincies. In de provincie Drenthe is veel onrust omdat de wolf wekelijks dieren aanvalt, zoals schapen. Het aantal gedode dieren door een wolf is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat slechts 1 op de 3 subsidies is gebruikt voor wolfwerende rasters, was aanleiding voor PvdD om Kamervragen te stellen.

In totaal werden er dus 224 Kamervragen gesteld. De meeste vragen waren voor de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (bij vijf onderzoeken). Zestien van de twintig keer waren de Kamervragen een gevolg van onderzoek door Pointer.