Rembrandts ets ‘Ecce Homo’ geveild voor 3 miljoen euro

-LONDON- De ets ‘Ecce Homo’ van Rembrandt is bij veilinghuis Christie’s te Londen voor omgerekend 3 miljoen euro verkocht. Het gaat om een kunstwerk uit 1655 waarop de Hollandse meester een versie van de Bijbelse scène Ecce Homo afbeeldde. Pontius Pilatus stelt de gevangengenomen Jezus voor aan het volk van Jeruzalem met de woorden ‘Ecce Homo’ (‘Zie de mens’) en de vraag of Jezus omgebracht of gespaard moet worden.

Rembrandt maakte meerdere versies van Ecce Homo en van iedere variant maakte hij diverse prenten. Dit exemplaar is een van de acht bekende prenten van de eerste versie. De overige zeven zijn in handen van diverse musea, zoals het British Museum in Londen, het Louvre in Parijs en The Metropolitan in New York.

De ets die bij veilinghuis Christie’s werd geveild, was waarschijnlijk tot 1760 eigendom van de Nederlandse kunstenaar en handelaar Pieter IJver. Daarna kwam hij in handen van Duitse adel. Het veilinghuis in Londen heeft de naam van de nieuwe eigenaar niet bekendgemaakt. Het gerucht dat de ets een tijdlang in bezit geweest zou zijn van oorlogsmisdadiger en kunstverzamelaar Pieter Menten is onjuist.

Ecce homo

Deze woorden zou de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus hebben gesproken toen hij Jezus na de geseling met de doornenkroon, spotmantel en koninklijke attributen toonde aan het joodse volk. Deze gebeurtenis wordt in de Bijbel beschreven in Johannes 19:5.

Het beeld van de gegeselde Christus met doornenkroon, spotmantel en gesel in de gewonde handen met als titel Ecce homo vormt door heel de Westerse beeldende kunst een geliefd thema, zowel in de schilderkunst als de beeldhouwkunst. De officiële titel is meestal ‘Christus voor Pilatus’. Voor de eerste maal werd dit thema geschilderd ca. 1450 in de schildersschool van Rogier van der Weyden (Londen, Nat. Gallery). Het is de toenaam van enkele etsen van Rembrandt, waarin hij deze Bijbelse scène afbeeldt. In de Zuidelijke Nederlanden rond 1500 na Chr. wordt het Ecce homo ook uitgebeeld via eikenhouten levensgroot gepolychromeerde beelden. In 2012 kwam een Ecce homo-fresco in het Spaanse stadje Borja in het nieuws toen deze na beschadiging bij een schoonmaakactie op amateuristische wijze werd bijgetekend.

Ecce Homo” is ook de titel van een werk van de filosoof Friedrich Nietzsche (1888). Bovendien is er een aantal films onder deze titel verschenen, waarvan de laatste in 2001 een Italiaans gesproken Duitse film, geregisseerd door Mirjam Kubescha. Een andere culturele referentie vindt men terug in het album Mauvaises Nouvelles des Étoiles van de Franse artiest Serge Gainsbourg, waarin het thema “Ecce homo” in het gelijknamige lied herhaaldelijk terugkeert.

Bron: Christies/Wikipedia Foto: Christies

 Pamper 40 procent

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*