Turken bestormen Hagia Sophia

Museum is verleden tijd, vanaf vandaag is de Hagia Sophia weer een moskee!

-ISTANBOEL- (ADN) Om 12.20 uur was er het eerste vrijdaggebed, al in de zeer vroege ochtend waren duizenden Turken op het terrein rond het gebouw – af en toe werden politiebarricades omver geworpen, op vele Twitter-videos te zien.

Bij gelegenheid van de officiële heropening van de Hagia Sophia als moskee kwam de Turkse President Recep Tayyip Erdogan (66) al één uur voor het vrijdaggebed bij het voormalig museum aan.

De Turkse Tv toonde vol trots hoe Erdogan en andere hoge politici bij de moskee aankwamen. Erdogan betrad de gebedsruimte en las uit de Koran – duizenden gelovigen luisterden ademloos naar hem.

Bijna 90 jaar na de wijziging van de Hagia Sophia in Istanbul in een museum door Mustafa Kemal Atatürk, is het imposante gebouw nu weer een Islamitisch gebedshuis.

Achtergrond: De hoogste Turkse rechtbank had op 10 juli de status van museum ingetrokken. De Turkse President hoefde niet lang na te denken en verklaarde het gebouw weer tot gebedsruimte. Critici gaan er van uit, dat Erdogan daarmee zijn ‘inzakkende’ populariteit wil opkrikken en van de aandacht voor de economische crisis in het land wil afleiden.

De Unesco wilde de plannen van de Turkse machthebbers nog stoppen: De koepelkerk in Istanboel hoort tot het werelderfgoed  en daaraan zijn „een hele rij aan toezeggingen en rechtelijke verplichtingen verbonden“, aldus de Unesco in Parijs.

Erdogan maakte na zijn beslissing bekend, dat een „droom uit zijn jeugd“ is uitgekomen: van het museum een moskee maken.

Erdogan wilde per se aanwezig zijn bij het vrijdaggebed – en liet niets aan het toeval over: 75 medewerkers legden een 2350 m2 groot tapijt in de moskee. Het tapijt zou door Erdogan persoonlijk zijn uitgezocht – de vezels van het tapijt zijn met een föhn zodanig geblazen dat zij in de richting van Mekka liggen.

Duizenden moslims al bij dageraad aanwezig

Diverse gelovigen hadden de nacht voor het gebouw in tenten doorgebracht. De plaatselijke autoriteiten riepen de gelovigen op om maskers te dragen en de anderhalve-meter-regel in acht te nemen. Journalisten maakten melding van een enorme mensenmassa, met anderhalve meter afstand werd geen rekening gehouden. In totaal zijn 20.000 politie-agenten op de been.

Geef een reactie op dit artikel