Scheepswrak met 6.000 wijnkruiken uit Jezus’ tijd gevonden

Een deel der lading (Foto EMB)
-ATHENE- (DPA) Een Romeins scheepswrak uit de tijd van Jezus Christus is met behulp van sonartechniek teruggevonden op de bodem van de zee bij de havenstad Fiskardo op het Griekse eiland Kefalonia. Het schip meet 34 meter lang en 13 meter breed, en is daarmee een van de grootste uit zijn tijd. Het was geladen met 6.000 goed bewaarde wijn- en voedselkruiken.

Het schip dateert van ergens tussen de eerste eeuw vóór en de eerste eeuw ná Christus, aldus Griekse wetenschappers. De ontdekking ervan kan hen meer leren over de handelsroutes op de Middellandse Zee die de Romeinen volgden.

Het wrak is dan wel 2.000 jaar oud, de lading – een hoop van 30 meter lang, 12 meter breed en 1,3 meter hoog –  is opvallend goed bewaard gebleven. “Het ligt half begraven in het zand”, zegt George Ferentinos van de Griekse universiteit van Patras. “Wij hebben dan ook hoge verwachtingen dat, als wij het in de toekomst zouden opgraven, wij een deel of de hele houten romp zullen vinden.”

De lading is zichtbaar op de zeebodem. Naar schatting bestaat deze uit zo’n 6.000 amforen, Romeinse of Griekse kruiken met twee oren en een lange hals. Deze werden gebruikt om goederen zoals granen, wijn, olie en olijven in te bewaren en te vervoeren.

Fiskardo blijkt een belangrijke haven te zijn geweest in vroeger tijden. Recent werden er ook al huizen uit de oudheid, baden, een theater, een kerkhof en een graf gevonden uit de Romeinse tijd tussen 146 voor Christus en 330 na Christus.

Het is nog niet zeker of het scheepswrak zal worden geborgen.

 

One Comment

  1. Wat een bijzonder om te lezen dat er vandaag de dag nog scheepswrakken gevonden worden die zo oud zijn. Inderdaad opvallend om te zien dat de lading nog zo goed bewaard is gebleven. Hopelijk krijgen de gevonden resten een mooie plek in een museum.

Geef een reactie op dit artikel