Venlo: Martinuskerk wordt Basiliek

 -VENLO- De Sint-Martinuskerk in Venlo zal tot Basiliek verheven, zo deelde Deken Jos Spee van Venlo op Heiligavond tijdens de Nachtmis mede.

Voorjaar 2019 zal Bisschop Harrie Smeets in eigen persoon aanwezig zijn om er een officieel tintje aan te geven. De Martinuskerk krijgt deze bijzondere onderscheiding vanwege zijn ruim duizend jaar oude geschiedenis. De oudste delen van de huidige kerk dateren uit de 15e eeuw, maar op dezelfde plek stond voor het jaar 1000 al een houten kerk, die later vervangen werd door een Romaanse. In 1410 werd begonnen met de bouw van de huidige gotische kerk.
Tot het bijdragen van het toekennen van de titel aan de Martinuskerk zijn de bijzondere status van de kerk als pastoraal centrum voor de regio gedurende de afgelopen honderden jaren en de bedevaarttraditie van Onze-Lieve-Vrouw van Genooi, die aan de Martinusparochie is verbonden. Ook vond in de zeventiende eeuw tijdens de Synode van Venlo de erkenning van Kevelaer tot bedevaartsoord plaats in de Martinuskerk.

Het bisdom Roermond kent zes andere basilieken:  de basiliek van Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint-Odiliënberg, de Sacramentsbasiliek in Meerssen, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht en de Amelbergabasiliek in Susteren, de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard (de oudste basiliek van Nederland),

Bron: ADN Foto: wikimedia

 

Geef een reactie op dit artikel