Zet U schrap: Na de ‘Roomse loper’ nu de ‘Dolle Maria’s-podcast

Zaterdag 23 april 2022 12:43 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Marco Oproprio
-Hilversum- Vijf jaar lang maakten Christian van der Heijden en Stijn Fens de podcastserie ‘De Roomse loper’ voor dagblad Trouw. Op lichte toon, met ironische bril en een gezond gevoel voor zelfspot werd het wel en wee rond de Katholieke kerk en geloof besproken. Een zwaar, zo niet hét zwaarste onderwerp des levens op een toegankelijke manier bespreken, dat was hun inzet.

De beide heren deinsden in hun podcasts niet terug voor moeilijke thema’s: seksueel misbruik, de behandeling van homoseksualiteit en abortus en euthanasie. Maar na vijf jaar was de koek op en trok Trouw de stekker eruit.

Wat is podcast?

Podcast is een soort ‘nieuwe vorm’ van de ouderwetse ‘luisterradio’ (hoorspelen en conversatieradio). Het was een tijdlang populair bij dag- en weekbladen die al jaren lijden onder dalende aantallen lezers. Dan maar radio maken dachten zij. Maar dat is duur (gebouw, zender, apparatuur) en wat al niet meer. Eenvoudiger is een tafel, twee microfoons en een opname-apparaat, klaar. De opname komt digitaal op internet en of sociale media en luisteren maar. Snel, goedkoop en je bent niet gebonden aan een aantal woorden of krantkolommen.

Stagnatie

De groei van het aantal Nederlandse podcastluisteraars ging in coronatijd (mensen zaten thuis) heel aardig, maar stagneert inmiddels.  Dat meldt onderzoeksbureau Markteffect op basis van zijn eigen Podcast Monitor. Ook Adformatie het vakblad voor de reclamewereld- en media krijgt nog moeilijk de handen op elkaar voor podcast. Merkwaardig, want het grootste deel van de luisteraars zijn jongeren. Studenten luisteren als groep het vaakst naar een podcast (73 procent).

Knopen

Nu willen twee Roomse dames in het ‘gat’ springen dat de beide Trouw journalisten wellicht hebben achtergelaten. Onder de wonderlijke titel ‘Dolle Maria’s’ willen Laetitia van der Lans en Celine Timmerman een maandelijkse podcast starten. Het gaat hen om, wat zij noemen “knopen uit het leven, geloof en maatschappij ontwarren”. “Net als iedereen raken wij zo nu en dan verward in de knopen van het leven, ons geloof en de maatschappij. Die knopen willen wij, al sprekend met een gast, proberen te ontwarren in deze podcast Dolle Maria’s”. Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur – als de landelijke sirenes loeien – staat een nieuwe aflevering online.

Dolle Maria’s wil een podcast zijn voor jonge en oude zoekers, trouwe en lauwe gelovigen, fanatieke twijfelaars, zwevers en zwalkers, levensgenieters en fijnproevers.  Met elkaar en een gast gaan wij op zoek naar antwoorden op de knopen rond relaties en ambities, opvoeding, leven en dood, werk en kerk, de wereldproblemen en die om de hoek.

Wie zijn de ‘Dolle Maria’s’?

Laetitia van der Lans (1965) Laetitia van der Lans (1965), is moeder van vier kinderen, theoloog, communicatiedeskundige en directeur van een uitgeverij van parochie- en kerkbladen. Zij heeft haar wortels in de Katholieke kerk, is gek op Paus Franciscus en tegelijk vertrouwd met de Protestantse kerk. Zij maakt zich sterk voor de vrouw in de kerk. In haar vrije tijd geeft Laetitia rondleidingen in klooster Nieuw Sion.

Celine Timmerman (1985) is journalist en eventplanner. Zij exploiteert 2 bedrijven en is freelance (religie-)journalist. Ook is zij organisator voor feesten en partijen. Timmerman is weliswaar van Katholieke huize maar haalt inspiratie uit alle stromingen. Zij doet vrijwilligerswerk in haar parochie,  kopt als keeper op geluk hockeyballen uit de goal en loopt vaak vooraan in de polonaise.

De dames stellen zich voor op hun website. Een leuk initiatief in een tijd waar Christelijke media, de een na de ander, omvallen.

Geef een reactie op dit artikel