Aartsbisschop ‘negeert’ verheffing tot Kardinaal

-Kansas City- (KNA) Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo (69), Aartsbisschop van Jakarta, heeft zijn verheffing tot Kardinaal aanvankelijk ‘genegeerd’. Vrijdagmiddag maakte de Paus de benoeming wereldkundig, maar kort daarvoor wordt een Bisschop door het Vaticaan gebeld opdat men het niet uit de media behoeft te vernemen.

Die middag rinkelde de telefoon doorlopend bij de Bisschop – maar met een voor de Bisschop onbekend nummer in de display en dus nam hij niet op. Pas toen de Nuntius in Indonesië hem persoonlijk belde, kon hij van het heugelijke nieuws op de hoogte gebracht worden, zei Suharyo tegen het tijdschrift ‘National Catholic Reporter’.

“Natuurlijk was ik verbluft, ik had geen idee”, aldus Suharyo. “Ik heb een paar dagen nodig om het te verwerken”, zo de Aartsbisschop. Suharyo wordt op 5 oktober in Rome samen met twaalf andere kandidaten door de Paus tot Kardinaal gecreëerd.

In de geschiedenis van Indonesië, het land met het grootste aantal Islamitische inwoners wereldwijd, is hij de derde man van de Kerk met de titel Kardinaal.

Als persoonlijk groot voorbeeld noemde Suharyo de vroegere Aartsbisschop van Semerang, Justinus Darmojuwono (1914-1994), die in 1967 als eerste Indonesiër tot Kardinaal gecreëerd werd. “Nadat deze met emeritaat ging op 66-jarige leeftijd, bleef hij in Semerang in centraal-Java gewoon als Priester verder  werken in een eigen Parochie, tot aan zijn dood”, aldus Suharyo.

Foto: Publiek domein

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*