Als Pastoor Luc Mertens komt, stappen Parochiebesturen op

  -MALDEGEM (B)-Luc Mertens, de ‘omstreden’ ex-Pastoor van het Vlaamse Stekene, is na amper vijf maanden dienst in Maldegem opnieuw in een Parochieconflict terechtgekomen. Net als in Stekene en in Zottegem nam ook nu zijn Parochiebestuur collectief ontslag.

Zes jaar geleden, in 2013, begon het gedonder in de Heilig Kruisparochie in Stekene. Vier van de vijf leden van het Parochiebestuur stapten toen gezamenlijk op. De reden? Het zou onmogelijk zijn om samen te werken met Pastoor Mertens, die volgens de leden te dure verbouwingen zou willen uitvoeren. De meningsverschillen werden te groot. “Wij hadden ons liever verder ten dienste gesteld van de Parochie, maar wij hebben geen andere keus”, klonk het toen bij scheidend voorzitter Andrea De Jonge.

Later ging de Pastoor nog in de clinch met de buren van de Kerk in de Hellestraat (whats in a name?). Mertens had namelijk beslist dat de klokken om het halfuur zouden slaan, en driemaal per dag de Angelus zouden spelen. Een buurtbewoner werd er horendol van en trok zelfs naar de rechtbank om tot een rustgevende oplossing te komen. Daarna stapte de Pastoor ook nog op als proost van de dansmariekes.

Pastoor Mertens komt, Parochiebestuur gaat

Opvallend genoeg stapte ook in 2011 al een volledig Parochiebestuur op na onenigheden met Pastoor Mertens. Dat gebeurde in de Parochie Bevegem-Zottegem. Ook daar draaiden de meningsverschillen om geplande investeringen, die volgens de leden van het bestuur vooral gericht waren op ‘uiterlijk vertoon en prestige’.

Sinds het najaar van 2018 werkt Pastoor Mertens in Maldegem, en ook daar is hij in het oog van de storm terechtgekomen. Gisteren werd bekend dat alle vijf leden van het Parochiebestuur en-bloc ontslag genomen hebben — de derde keer in de carrière van de Pastoor. Volgens de ontslagnemende leden waren zij de persoonlijke verwijten, scheldwoorden en beledigingen meer dan zat. Aan onze redactie werd ook bevestigd dat er inderdaad letterlijk vergaderingen eindigden met slaande deuren.

Al is dat maar één kant van het verhaal. Het Bisdom liet al snel weten dat zij het eenzijdige beeld van de Pastoor betreurt dat woensdag geschetst werd in de Vlaamse media. Er zou volgens enkele neutrale personen in Maldegem ook meer aan de hand zijn. Het ongenoegen van de ontslagnemende Parochiebestuurders zou niet enkel ontstaan zijn door de ‘beledigingen’ van de Pastoor, maar vooral door de ‘nieuwe wind’ die er sinds kort waait in Maldegem. De Pastoor wil inderdaad verregaande vernieuwingen doorvoeren — denk aan het renoveren van het Kerkgebouw en het rationaliseren van de vieringen — maar sinds januari is er vooral ook een nieuw politiek bestuur. Voor het eerst in 134 jaar zonder de Katholieken. “Dat de leden van het Kerkbestuur nu enkel Pastoor Mertens de zwartepiet toeschuiven, is oneerlijk”, kreeg onze redactie te horen. “Zij moeten gevoeld hebben dat er verandering aankomt. De directe stijl van Luc Mertens gaf dan misschien de doorslag, maar dat is ook maar onderdeeltje van de zaak.” (XC)

Foto: parochie

Geef een reactie op dit artikel