Auto ramt Kathedraal: Waardevol vaatwerk gestolen

-Oloron-Sainte-Marie- (FR) (KNA) In het Zuid-Franse Oloren (50 km ten westen van Lourdes) hebben in de nacht van zondag op maandag een-of-meer onbekenden waardevolle Kruizen, Monstransen en Kelken gestolen. De dader(s) gebruikten, om binnen te komen, een personenwagen welke met een boomstam zodanig geprepareerd was, dat het voertuig als ‘stormram’ gebruikt kon worden.

Na met de auto de kluis te hebben ‘geramd’ ontfermde(n) hij/zij zich over de liturgische kunstvoorwerpen, lieten echter Tabernakel en Relikwieën onaangetast. De door het lawaai geschrokken buurtbewoners alarmeerden de politie. De dader(s) zijn voortvluchtig.

De Gotische Mariakerk in het 11.000-inwoners-tellende-stadje Oloron-Sainte-Marie werd tussen de 12e en 17e eeuw gebouwd. Sinds 1998 behoort het tot het Unesco-Werelderfgoed in Frankrijk. De Bisschopszetel in Oloron aan de noordrand van de Pyreneeën werd in 1801 tijdens de Franse revolutie opgeheven. Sindsdien is de Mariakerk een ‘nevenkathedraal’ van het Bisdom Bayonne.

Foto: publiek domein

Geef een reactie op dit artikel