Cel voor offerblokdief die beweert ‘vrome Katholiek’ te zijn

-KORTEMARK VL – (ADN) Een 46-jarige Roemeen heeft 1 jaar celstraf gekregen voor minstens zes offerblokdiefstallen in de Rooms Katholieke kerk van Kortemark. De alerte vice-voorzitter van de Parochie, of zoals men in Vlaanderen zegt ‘Kerkfabriek’ ging achter de dief aan, die zo kon worden aangehouden. Hij ontkende elke betrokkenheid. “Ik ben gewoon een vrome Katholiek”, zei de man.

De Bartholomeuskerk te Kortemark (foto Limowreck PD)

Binnen de Parochie heerste al in de zomer van 2017 een vermoeden dat er uit het offerblok in de kerk van Kortemark af en toe geld verdween. Het kerkbestuur plaatste daarom zelf een camera. Op de beelden was duidelijk te zien hoe een verdachte man op geregelde tijdstippen vreemde bewegingen maakte aan het bewuste offerblok. Op 24 februari 2018 besloot de vice-voorzitter van de Parochie de vermoedelijke dief te volgen met zijn wagen. Hij hield eerst halt aan de kerk van Ichtegem, maar die bleek gesloten. Uiteindelijk kon de politie de man in de buurt van Gistel oppakken.

Hij had een rolmeter op zak, die door dieven als ‘kleefstok’ wordt gebruikt om geld uit offerblokken te halen. In zijn wagen bleek bovendien 138 euro aan kleingeld te zitten. De man ontkende ook maar iets met diefstallen te maken te hebben. “Hij hing zogezegd hele dagen rond in kerken, omdat hij een vrome gelovige is”, stelde procureur Emilie Lingier. “De beklaagde stak naar eigen zeggen zélf geregeld geld in de offerblokken. Zijn vreemde bewegingen verklaarde hij doordat muntstukken soms bleven steken en moesten losgemaakt worden.”

Bezeten door de duivel

Naast zijn ontkenning legde de man nog wel meer merkwaardige verklaringen af. “De kerk in Kortemark was volgens hem bezeten door de duivel. Het kwam ook door die duivel dat hij hier vandaag moest terechtstaan.” Onderzoek wees uit dat de Roemeen minstens zes offerblokdiefstallen tussen december 2017 en de dag van zijn arrestatie in de kerk van Kortemark worden aangerekend. In Duitsland en Roemenië kreeg hij al jaren cel voor gelijksoortige feiten.

Voor zijn proces in Brugge kwam de man niet opdagen. Hij kreeg dinsdagmorgen bij verstek een onvoorwaardelijke celstraf van 1 jaar. Aan de Parochie van Kortemark moet hij 400 euro schadevergoeding betalen.

Geef een reactie op dit artikel