Dominee: “Protestantisering van RK-kerk is een grote ramp voor het Christendom

De Christelijke wereld mag haar Katholieke kleur niet verliezen

Zaterdag 01 mei 2021 17:51- Bron: KNA Foto: wikicc0
  -Wittenberg- De Protestantse dominee van de Duitse (Luther)-stad Wittenberg, Alexander Garth, heeft flinke kritiek op de zogenaamde ‘Synodale Weg’ van de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. De Christelijke wereld mag haar Katholieke kleur niet verliezen, schrijft een zorgelijke Garth”. 

“Met grote zorg observeer ik het streven naar protestantisering in onze Katholieke Zusterkerk, zoals te zien is bij een protestbeweging als ‘Maria 2.0’ en in de ‘Synodale Weg'”, aldus Garth in een commentaar in de mei-uitgave van ‘Vatican Magazin’.

“De wereld heeft een Katholiek profiel nodig”

De democratisering van een volkskerk maakt deze banaler en ontneemt deze haar profiel, aldus Garth. Dit is bij de protestantse kerk goed waarneembaar in de laatste decennia. Hun geestelijke en fysieke toestand is nog veel erger en de effecten van de secularisering zijn nog vernietigender dan die in de Rooms-Katholieke Kerk”.

Als dominee op de kansel van Luther houdt hij “de protestantisering van de Katholieke Kerk voor een grote ramp”. De wereld kan niet zonder het bijzondere profiel van de Katholieke spiritualiteit met trouw aan de Paus, Maria-verering en de voorbeeldfunctie van de Heiligen van de Kerk”, schrijft Garth. De Christelijke wereld mag haar Katholieke kleur niet verliezen.

Garth is als dominee verbonden aan de Evangelische Stadtkirche in Wittenberg. In en buiten Duitsland verwierf hij faam als auteur, onder andere in 2014 met zijn boek ‘Ohne Gott ist alles noch viel schlimmer/Zonder God is alles nog veel erger’. Daarin is het hoofdthema de twijfel over het geloof en schrijft hij onder meer over zijn eigen ervaringen en gesprekken met mensen die de protestantse kerk verlieten.

Geef een reactie op dit artikel