Heilige Bonifatius regelt verkeer in Fulda

Bij rood waarschuwt Bonifatius de voetgangers met een opgeheven Kruis om niet over te steken, bij groen wijst hij met zijn Bisschopsstaf de weg.

-FULDA (D)- (KNA) Een der bekendste Missionarissen, de Heilige Bonifatius,( 673 – 754) regelt sinds kort als verkeerslichtmannetje het verkeer rondom de Dom in het Duitse Fulda. In Duitsland kende men in het verleden twee soorten verkeerslichten. West-Duitsland had net als bij ons een verkeerslicht met rood, oranje en groen. De Oost-Duitsers (voormalige DDR) pakten het veel leuker aan. Daar had men de rode, oranje en groene lamp vervangen door een mannetje of vrouwtje in die kleuren. In Fulda worden nu een aantal verkeerslichten geplaatst waar dat mannetje wordt vervangen door Bonifatius.

DDR-verkeerslicht met vrouw ipv man

Bij rood is een Bonifatiusfiguur met opgeheven Kruis te zien, bij groen ‘loopt’ Bonifatius met zijn Bisschopsstaf. De idee hiervoor ontstond bij gelegenheid van het 1.275-jarige bestaan van de stad Fulda. In de Dom van Fulda ligt het graf van Bonifatius.

Ook in andere Duitse steden heeft men naar DDR-voorbeeld de verkeerslichten opgeleukt met beroemde mannetjes in de kleuren rood, oranje en groen: In de Oost-Friese stad Emden regelt de Duitse komiek en geboren Emdenaar Otto Waalkes het verkeer. In Mainz zijn het de ZDF- Mainzelmännchen die de verkeerslichten sieren. In de Hessische stad Friedberg zijn Elvis-Presley-verkeerslichten. De “King of Rock ‘n’ Roll” was daar tijdens de Koude oorlog als GI gestationeerd.

 

 

Bron: Osthessen-news/Bisdom Fulda Foto: Bistum Fulda/Wiki commons

Geef een reactie op dit artikel