Kapelaan: Ik ben niet gevlucht

Zaterdag 9 januari 2021 12:15 Bron: Politie/ Foto: Politie Papenburg

-Papenburg/Groningen- Nadat de politie van het Noord-Duitse Papenburg deze week aan de Hüntelstraße in het dorpje Aschendorf, vlakbij het Mariabedevaartsoord Heede, een religieuze bijeenkomst ontbond, en 15 Misbezoekers bekeurde wegens overtreding van de coronaregels, is nu ook de identiteit van de gevluchte Katholieke geestelijke bekend, na intensief speurwerk van de politie, omdat de Misbezoekers weigerden de naam prijs te geven.

De identiteit van de kapelaan, afkomstig uit Bochum, wilden de bezoekers aan de Tridentijnse Mis niet bekend maken, óók de eigenaar van de woning zou het niet geweten hebben, hetgeen niet door de politie werd geloofd. Een familielid van een van de Misbezoekers stapte echter naar de politie en gaf de naam en het adres van de Kapelaan door, nadat ook het Bisdom Osnabrück geen idee had wie de Kapelaan was.

De Kapelaan gaf als verklaring voor zijn vluchtgedrag, dat hij eerst naar een andere kamer was gegaan om zich te ontdoen van zijn kazuifel. Daarna liep hij naar de auto om, naar eigen zeggen, zijn id-kaart te pakken. Waarom hij toen wegreed is een raadsel.

De aanwezige politie-agenten beoordelen de zaak echter heel anders, volgens het proces-verbaal. De politie gaat er van uit dat de man door de paniek die onder de aanwezigen ontstond, de kans zag om te vluchten en zich zo aan zijn identificatieplicht te onttrekken. De man was het huis ontvlucht, probeerde met zijn auto weg te komen, bedacht zich en ging weer terug naar het woonhuis waar hij zich in een andere kamer opsloot, maar de gründlichkeit van de Duitse Polizei is hem toch fataal geworden.

De Kapelaan kan nu, net als de overige aanwezigen een fikse boete van dienst toezicht- en handhaving tegemoet zien. Maar daarmee kan hij het boek nog niet sluiten. Omdat hij een vluchtpoging ondernam, moet hij zich binnenkort voor de strafrechter verantwoorden wegens verzet bij een arrestatie en dat zal hem ongetwijfeld nog een boete opleveren.

De Kapelaan staat bekend als een groot voorstander van de Tridentijnse Mis en celebreert die in het Duits-Nederlandse grensgebied. Ook in de provincies Drenthe en Overijssel organiseert hij deze Missen tijdens huiskamerbijeenkomsten en in ‘aan de Eredienst onttrokken’ kerkgebouwen.

Geef een reactie op dit artikel