Kerken proberen de crisis het hoofd te bieden. Britten zijn erg creatief.

Kerken proberen hun crisis het hoofd te bieden met minigolf, reuzenglijbaan en Dippy, de Dino
Door Alexander Brüggemann

-London- “Wat staat ons nog te wachten? Goudvissen in het doopvont, opdat kinderen ze kunnen voeren?” Conservatieve Anglicanen voelen zich steeds minder thuis in hun Kerk. Groot-Britannië lijkt niet alleen door de vraag ‘Leave’ of ‘Remain’ gespleten.

Een twistpunt is ook, met welke middelen men de afgedwaalde mensen naar de Christelijke Godshuizen terug haalt. De crisis is niet alleen puur Brits. Na schandalen, interne problemen en richtingenstrijd ‘strijden’ de Kerken in gans Europa tegen het massieve ledenverlies. De binding dreigt verloren te gaan.

In het Vaticaan discussieert binnenkort een internationale Bisschoppen-groep over de vraag, of men het aanhoudende Priestertekort in het Amazone-gebied wellicht met de wijding van getrouwde mannen kan oplossen. Dat is dan een (regionale) zondeval aangaande het Celibaat; en – steeds vaker te horen – worden de schrijvers van de voorbereidingsdocumenten al als ketters bestempeld, beschuldigingen die niet in de laatste plaatst aan het adres van de Spiritus-rector van de idee, Paus Franciscus, gericht zijn.

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) kreeg veel kritiek op haar laatst gehouden Kerkendag in Dortmund, een tekenwedstrijd voor kinderen met als thema sexualiteit zorgde voor veel ophef. Wat heeft dit nog met verkondiging te maken, vroegen veel bezoekers zich af. Ook de focus van de Kerken op het helpen van vluchtelingen kan niet bij alle kerkleden op instemming rekenen. Niet voor niets neemt de Nederlandse Katholieke Kerk hier afstand in en wordt de hulp liever in alle stilte gedaan om geen leden te verliezen. Eenheid is daardoor ver weg.

De meest avontuurlijke wegen echter – politiek alsook Kerkelijk-hedendaags – gaan momenteel de Britten. Postkantoren en andere kleine zelfstandigen zijn daar al een tijdje een samenwerking met de Kerken aangegaan -beide partners kunnen zo voorlopig overleven.

Maar de Engelse Kerkleiding gaat nog een stap verder: In de Kathedraal in het Zuid-Engelse Rochester staat sinds  afgelopen weekeinde een kleine midgetgolfbaan. De negen-hole-baan in het middenschip ! moet één maand lang vooral jong publiek naar het Godshuis lokken. Ondertussen zorg de baan voor veel reuring. De Kathedraal stamt uit 604 en is daarmee de op één na oudste Bisschopskerk van het land na Canterbury.

Met het golfparcours met zijn vele kleine modelbruggetjes, willen de makers jonge mensen ‘inspireren om
tijdens het golfen over de bruggen na te denken, die zij in hun eigen leven en de wereld van vandaag de dag kunnen bouwen’.

Een wanhoopsdaad, zegt de voormalige Bisschop Gavin Ashenden, tot 2017 Kapelaan van Koningin Elizabeth II. Klaarblijkelijk houdt men de mensen voor ‘zo triviaal, dat zij met een golfbaan tot een zoektocht naar God kunnen worden bewogen’.

In de Kathedraal van Norwich, gebouwd tussen 1096 en 1145, soortgelijke taferelen. Tot 8 augustus staat daar een 15 meter hoge, spiraalvormig-bonte glijbaan opgesteld. Het Parochiebestuur kondigde een
‘ontdekkingsreis’ en eenmalige blik in een Romaans Kerkgebouw aan.

“Seing it differently” is de naam van het initiatief, waartoe ook het liggen op yoga-matten behoort om kennis te nemen van de gewelven hoog boven de kerkbanken. Priester Andy Bryant ziet zelfs een parallel met de actuele politiek: “Wij moeten allemaal de dingen vanuit een nieuw perspectief zien, als wij elkaar willen bereiken en de scheuringen willen repareren, die ons land en helaas ook onze Kerk bedreigen.”

“Helter Skelter” is de naam van de glijbaan. Priester Bryant toont begrip en stelt de ongeruste Kerkgangers gerust, die zich aan de glijbaanpret in de kerk storen: “Deze muren hebben in de afgelopen 900 jaar  wel meer ‘gezien’, en ik denk, dat ze dat wel aan kunnen.”

Wellicht ook de nieuwste bezoekersattractie: In 2020 wil het Engels Natuurhistorisch Museum op tournee en in de zomer Norwichs Kathedraal aan doen. Met hen komt ook: “Dippy”, de geliefde Dino.

Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*