Knorr schaft naam ‘zigeunersaus’ af

-Hamburg- (BAMS) Levensmiddelenproducent Knorr verandert in Duitsland de naam van zijn ‘zigeunersaus’, omdat die naam negatief geïnterpreteerd kan worden. Dat meldt moederbedrijf Unilever aan de krant BAMS ( Bild am Sonntag).

De saus zal binnen een paar weken als ‘paprikasaus op Hongaarse wijze’ in de rekken liggen. De raad van Duitse Sinti en Roma tootn zich tevreden met het initiatief. ‘Het is goed dat Knorr op deze manier reageert op de vele klachten van Roma en Sinti-mensen’, zegt voorzitter Romani Rose.

Hij maakt zich grote zorgen over het stijgende antiziganisme (racisme tegenover zigneuners, red.) in Europa. ‘Voor de raad zijn daarom termen als ‘zigeunerschnitzel’ of ‘zigeunersaus’ niet het meest dringende probleem dat aangepakt moet worden’, aldus Rose. Veel erger is het wanneer een woord als zigeuner binnen een bepaalde context wordt gebruikt, bijvoorbeeld wanneer men in een voetbalstadion ‘zigeuner’ of ‘Jood’ roept met het doel om te beledigen.

Of Unilever de naam Knorr ook zal laten verdwijnen? Moslims zouden zich er aan kunnen storen, het kan geassocieerd worden met varkens.

 

Geef een reactie op dit artikel