Nieuwe feiten in 21-jaar oude moordzaak in Vaticaan?

Korporaal Cedric Tornay (l), Gardecommandant Alois Estermann (r) en zijn vrouw midden. (Foto EMB)
Woensdag 05 mei 2021 17:21- Bron: ARD/KNA Foto: EMB/Pater Darius
 -Vaticaanstad- Komt er  beweging in de onopgeloste dubbele moordzaak binnen de Pauselijke Zwitserse Garde van 21 jaar geleden? Uit betrouwbare bron blijkt nu dat Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin indirect betrokken is bij de onderzoeken in het Vaticaan.

Parolin zou de Vaticaanse rechtbank om aandacht gevraagd hebben inzake informatie van de moeder van de vermoedelijke dader, Cedric Tornay.

Heropening cold-case-dossier

De actie van Parolin werd door de advocaat van de familie, Laura Sgro bevestigd, meldt Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA) op navraag bij de advocaat. In december 2019 had Sgro de Vaticaanse rechtbank al verzocht om de zaak te heropenen.

Een dergelijk verzoek kan echter alleen door de voorzitter van de rechtbank worden ingewilligd, aldus Sgro. De beslissing, of Tornays moeder daadwerkelijk inzage in de dossiers krijgt, in het bijzonder de autopsieberichten, ligt nu bij de Officier van Justitie. Op een antwoord wacht men nu al 16 maanden, volgens Sgro.

Commandant en echtgenote doodgeschoten

Gardecommandant Alois Estermann werd op 4 mei 1998 kort na zijn benoeming samen met zijn vrouw Gladys Meza Romero doodgeschoten; als dader werd de toendertijd 23 jarige Korporaal Cedric Tornay genoemd, die zich volgens de politieverslagen kort daarop zelf het leven beroofde.

Tien jaar later herdacht de Garde met een H. Mis de tragedie. De toenmalige Garde-kapelaan Alain de Raemy bad voor Estermann, zijn vrouw en Tornay en sprak daarbij de hoop uit, dat alle drie heling en loutering mochten vinden in het Licht van Christus.

 

Onduidelijkheid laat moeder in onrust leven

Volgens een krantenbericht in het dagblad ‘Il Messaggero’ is het een hartenwens van Tornay’s moeder om haar eigen bevindingen rond de dood van haar zoon met de dossiers van het Vaticaan te vergelijken. De nog steeds aanwezige onduidelijkheid over de exacte toedracht van de gebeurtenissen geeft haar geen rust en houdt haar nog dagelijks bezig.

Een ARD tv-reportage over de moordzaak, kunt U onderstaand bekijken:

Geef een reactie op dit artikel