Personeelstekort horeca opgelost. Daar is de robotober

Leestijd: 2 minuten

zondag 20 februari 2022 07:33 – Bron: ADN – Beeld: PB
  -Madrid-  De Nederlandse en Belgische horeca zit met een groot probleem. Ten tijde van de gedwongen sluiting door Corona, vertrok het personeel naar elders, met name naar de zorgsector.

Nu de beperkende maatregelen grotendeels voorbij zijn komt het personeel niet terug. De reden is eenvoudig, de slechte lonen in de horeca nodigen niet uit terug te keren. Dus moet de horeca iets bedenken, de lonen kunnen niet omhoog want dan worden de consumpties te duur. Maar daar is de oplossing, uit Spanje, de robotober of zoals de Spanjolen zeggen de ‘camarero’. Geen beroep lijkt heden-ten-dage bestand tegen de robotisering van de arbeidsmarkt.

Het is alvast een klein historisch feit in Córdoba. Sinds 17 februari werkt een robot in een restaurant die het eten bij de mensen aan tafel brengt. Het gaat om het zogeheten model Peanut T1, een intelligente robot, lijkend op een mens die in staat is eten af te leveren aan tafel. Eigenlijk gaat het wel degelijk om een autonome ober, die het werk doet in het nieuwe restaurant van het bedrijf Sushicolor.

Vriendelijke woorden

De uitbaatster van het restaurant vertelt aan de dagblad Cordopolis dat ze al een tijdje een oog had op de gerobotiseerde ober. Die past volgens haar namelijk perfect in de stijl van het restaurant: een stedelijke tent die met zelfbediening werkt. Wat hier nieuw is, is dus dat de robotober nu ook je bestelling aan tafel brengt. Met een paar vriendelijke woorden zelfs; zijn software is namelijk geprogrammeerd zodat de robot erg sympathiek overkomt, ver weg van het cliché van de onvriendelijke bediening die de horeca vaak kenmerkt.

“Mijn liefste, neemt u uw menu en aai mij dan over het hoofd zodat ik kan verder gaan met werken”, zegt de robot met een Latijns Amerikaans accent wanneer hij aan je tafeltje komt. “En smakelijk eten, cariño” (lieverd), voor hij weer vertrekt.

Zorgrobots

Robotisering zorgt na automatisering voor een niet meer tegen te houden ‘golf’ van veranderingen in onze samenleving. In de zorg wordt momenteel ook al een aantal zorgrobots uitgetest, robots die kunnen spreken en antwoorden op vragen, om zo eenzame ouderen het leven te ‘veraangenamen’ bij gebrek aan menselijk personeel. Alleen al de gedachte doet de mens verlangen naar euthanasie.

En de kerk? Bij gebrek aan vrijwilligers, spreek uit collectanten, zou er wellicht plaats zijn voor de collecterende robot?

Geef een reactie op dit artikel