Pikante video in Kathedraal van Toledo doet stof opwaaien

Zaterdag 09 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/El-Mundo – Beeld: YT
 -Toledo- De Aartsbisschop van Toledo is ontzet omdat een Spaanse rapper een pikante videoclip, (oordeel zelf onderaan dit bericht), heeft opgenomen in de beroemde Kathedraal van Toledo. Nochtans had de rapper toestemming.

Voor de videoclip van zijn nummer Ateo (atheïst, red.) trok de Spaanse rapper C Tangana naar de mooie dertiende-eeuwse Kathedraal van Toledo. In de wulpse video is te zien hoe hij daar wellustig danst met de Argentijnse zangeres Nathy Peluso.

Waardigheid kerk

Vrijwel meteen na het verschijnen van de video brak een storm van kritiek uit. Hoe kon het dat zo’n pikante video op die locatie werd opgenomen? Op sociale media vragen behoudende Katholieken om de Kathedraal in ere te herstellen, zo schrijft El Mundo. Priester Feliz GM Bartolomé vindt dat de video God diep beledigt en de waardigheid van de Kerk aantast.

Bekering door menselijke liefde

De Deken van de Kathedraal, Juan Miguel Ferrer Grenesche, ziet een-en-ander gans anders en verdedigt de opname. Volgens hem vertelt het nummer het verhaal van een bekering door menselijke liefde. “Ik was een atheïst, maar nu geloof ik, want een wonder als jij moet uit de hemel komen”, zo citeert hij uit de tekst.

“De video gebruikt weliswaar een provocerende beeldtaal, maar het tast het geloof absoluut niet aan”, stelt hij. De bedoeling was om in dialoog met de hedendaagse cultuur te gaan en zo misschien ook jongeren opnieuw warm te maken voor de Kerk. “Het spijt ons dat sommigen daardoor van streek zijn. Aan wie we gekwetst hebben, vragen wij vergiffenis.”

De Aartsbisschop van Toledo is minder toegeeflijk. Hij betreurt wat er gebeurd is en was niet op de hoogte. “We vragen vergiffenis aan de gelovigen die zich terecht gekwetst voelen door dit ongepast gebruik van een heilige plaats.” Het Aartsbisdom gaat de procedures herbekijken ‘opdat zoiets nooit meer kan gebeuren’. Oordeel zelf aan de hand van de omstreden video, hieronder>

Geef een reactie op dit artikel