Remscheid (D): De Katholieke Kerk leeft, en hoe!

-REMSCHEID- (D) (KNA) Zo onvoorstelbaar veel bezoekers had de Sint Suitbertuskerk in het Duitse Remscheid al lang niet meer: Duitse media berichten van enorme aantallen bezoekers. Parochianen? Protestanten of Moslims die willen overtreden? Kerkverlaters die terugkeren?

Foto: Kerk Remscheid( wikmedia pb)

Nee, het antwoord is: bijen ! in een van de grote kerk-vensters van het Roomse Godshuis (zie foto) wonen tegenwoordig minstens 15.000 bijen, bidden en stil zijn is er niet bij, maar honing produceren des te meer.

“Ik ben zeer verheugd. Dat toont maar weer eens aan: De Katholieke Kerk leeft – halleluja”, zegt koster Markus Borek tegenover de massaal toegestroomde Duitse media.

Het natuurwonder op luchtige hoogte is hard op weg een regionale toeristenmagneet te worden. Doorlopend komen mensen om te kijken en te fotograferen.

Foto (R. Keusch-Embedding)

Voor experts is het ‘kerkelijke’ bijenvolk een kleine sensatie: “Dit is gigantisch, wow”, zegt de voorzitter van de imkervereniging Remscheid/Wuppertal, Frank Saebel. Hij toonde zich verbaasd over het feit dat het bijenvolk de lage temperaturen trotseert: “Wij hadden vanochtend slechts 4 graden. Ik heb thuis een bijenvolk met 25 tot 30 graden, opdat ze kunnen broeden. Eigenlijk kunnen zij bij deze temperaturen helemaal niet overleven, maar hier doen zij het. Volgens Saebel gaat het bij de dieren om de Carnica-Bij, een van de twee meest voorkomende soorten. Lees verder onder de foto>

Volgens Koster Borek hebben zich de dieren anderhalf jaar geleden in het Kerkraam genesteld; sindsdien komen zij steeds weer terug. Waar zij oorspronkelijk vandaan komen weet ook imker Saebel niet: “De zwerm moet ooit ergens een keer vertrokken zijn.” Meestal zoeken de dieren een plek in oude bomen, maar wonderwel kozen deze de Kerk, het huis van hun Schepper. Wat er met de door de bijen geproduceerde ‘Kerk-honing’ gaat gebeuren, is volgens de Parochie nog niet duidelijk.

Foto:wikimedia pd/Pixabay/R. Keusch-Embedding

Geef een reactie op dit artikel