RK-Kerk Spanje vierde homohuwelijk al in 1901

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 3 januari 2023 – 01:12 uur – Bron: Redactie kerk/BBC – Beeld: Publiek domein
 -Barcelona- Wijlen Paus Benedictus XVI was er bepaald geen liefhebber van, zijn opvolger keurt het (nog) niet goed, maar laat de Belgische Bisschoppen alvast oogluikend een begin maken met het zegenen van paren van hetzelfde geslacht. Maar Spanje ‘spant de kroon’ Lees verder onder de advertentie>


Wie denkt dat de behoefte naar een zegen over het samenleven met elkaar, door paren van hetzelfde geslacht, iets is van den-modernen-tijd, zit er flink naast. Spanje kende al een homohuwelijk in 1901. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Ja, U leest het goed, het stel op de kopfoto trad in 1901 in de Rooms-Katholieke Kerk van Spanje in het huwelijk. Nu zult U waarschijnlijk zeggen: “Maar dat zijn toch een man en een vrouw”?

Nou mooi niet. Het gaat hier om twee vrouwen en wel Elisa Sánchez Loriga en Marcela Gracia Ibeas. Zij woonden in Galicië. Elisa liet zich voor haar trouwdag het haar knippen en droeg een herenkostuum. In de trouwakte stond zij vermeld als ‘Mario’.

Marcela was ten tijde van het huwelijk zwanger van een bevriende man met wie zij het bed had gedeeld. Naar eigen zeggen om sneller met haar vriendin te kunnen trouwen.

Wantrouwende buren

Maar wantrouwende buren ‘roken’ onraad en schakelden de pers en justitie in. De klopjacht was geopend. Marcela en Elisa werden geëxcommuniceerd en namen de benen naar Portugal. Daar werden zij echter ontdekt door de politie en teruggestuurd naar Spanje. Een rechtszaak volgde met een opmerkelijke uitspraak: de beide dames werden vrijgesproken.

Marcela en Elisa emigreerden naar Zuid-Amerika en er werd nooit meer iets van de beide dames vernomen.

Ongeveer honderd jaar later, op 3 juli 2005, werd het burgerlijk homohuwelijk in Spanje gelegaliseerd. Maar het Kerkelijk huwelijk was er al, al was het maar eenmalig.

 

Geef een reactie op dit artikel