Voetbal: FC Köln draagt moskee op shirt, fans stappen op. Club reageert gelaten

De Keulse RK-kerk  prijst de duidelijke stellingname van de club.

-Keulen- (KNA) Op het nieuwste tricot van het eerste elftal van voetbalvereniging FC Köln (Keulen) is de skyline van de stad aan de Rijn te zien – inclusief de moskee. Reden voor een fan zijn lidmaatschap op te zeggen, velen volgen hem nu. Maar de sportclub reageert gelaten.

Een van de belangrijkste voetbalverenigingen in Duitsland (FC Köln) verwelkomt het opstappen van een fan, die zich aan een moskee op het nieuwe clubshirt stoort. “Aan het opzeggen van dit lidmaatschap voldoen wij graag”, aldus de vereniging in een tweet met de afsluitende tekst “Hadi tschüss”. Het Turkse woord ‘Hadi’ betekent: ‘vooruit maar weer’. Op het nieuwe clubshirt is de skyline van Keulen met Dom en Rijn alsook een moskee afgebeeld.

De Rooms Katholieke kerk prees de duidelijke stellingname van de club. De FC heeft een statement tegen discriminatie en racisme gemaakt, zegt Dekaan Robert Kleine vanochtend op het  internetportaal domradio.de. “Natuurlijk kan en moet een wereld-open en neutrale club alle soorten mensen als lid/fan hebben – natuurlijk uitgesloten zijn zij, die expliciet racistisch of discriminerend zijn”, aldus Kleine. “Als wij fans hebben, die zulke oogkleppen op hebben, dan moeten wij ze laten gaan.”

Het uitgetreden lid protesteert tegen de publiek gemaakte uitschrijving met de redenatie: “dat de FC nu in shirts speelt, die met een moskee bedrukt zijn”, omdat hij zich niet met moslims en moskeeën kan identificeren, “zeg ik hiermee mijn lidmaatschap van de geloofsgemeenschap FC Köln op”.

 

 

 

Verder wordt door hem in de uitschrijving het vermoeden geuit, dat in het volgende (voetbal)seizoen de FC-shirts wellicht roze zullen zijn, om “de tolerantie perfect te maken”. Daarop reageert de voetbalclub: “Dank voor die tip.” Tevens vraagt de vereniging zich af of het voormalig lid de charta van de FC niet gelezen heeft. Deze eist  ‘Tolerantie, fairness, openheid en respect – altijd en overal’. Onder artikelnummer 6 staat: “Hartelijk welkom in de mooiste stad van Duitsland – ongeacht, waar je vandaan komt, wat je gelooft, wat je bent of hebt, hoe je leeft en wie je lief hebt.”

“Moskee is deel van de Keulse skyline”

De club reageerde ook op kritiek, volgens welke de Duits-Turkse koepeloprganisatie voor moskeeën Ditib, als eigenaar van de Keulse moskee, homofobe opvattingen heeft en daardoor ook in strijd handelt met de charta. “De moskee staat symbool voor de grote  Turkse community in Keulen, waarin zeer vele door-en-door FC-fans zitten”, schrijft de Bundesligaclub op Twitter. “Zij (de moskee red.) is een deel van de Keulse skyline geworden. Dat is onafhankelijk van de manier waarop je politiek naar de eigenaar van de moskee kijkt.”

De Twitterberichten zorgen momenteel in Duitsland voor heftige discussies. De Twitterboodschap met de bevestiging van de opzegging van het lidmaatschap van het lid werd in 21 uur tijd bijna 2.300 keer gedeeld en kreeg 14.000 Likes. Ook op andere ‘sociale’ media gaan voor- en tegenstanders heftig op elkaar los.

Dit bericht werd 12.08.2020, 15.50 uur aangevuld met een reactie van het Aartsbisdom Keulen.

Geef een reactie op dit artikel