WAANZIN: Steeds meer selfies in concentratiekampen

-Lohheide- (KNA) Herdenkingsoorden waar de verschrikkingen van de Nazi’s worden herdacht worden volgens de directeur van de Duitse stichting Niedersächsische Gedenkstätten, Jens-Christian Wagner, steeds meer tot doorsnee toeristische trekpleisters. “Iedereen kent de beelden van Bergen-Belsen, Auschwitz en Buchenwald. Iedereen wil er eens geweest zijn”, zegt hij in een interview met Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA).

Als ‘trofee’ wordt dan een selfie gemaakt. Dat ziet hij ook steeds vaker in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Lang niet altijd gaat het bezoek gepaard met belangstelling voor de geschiedkundige achtergrond en de Nazi-geschiedenis, aldus de historicus.

Meerdaagse arrangementen

Het is taak van de herdenkingsoorden daarop te letten en te proberen belangstelling voor de geschiedenis op te wekken. In Bergen-Belsen wil men nu de aloude rondleidingen van anderhalf uur proberen te vervangen door meerdaagse arrangementen. “Zo kunnen de deelnemers zich meer verdiepen in de geschiedenis”, aldus Wagner.

Het overlijden van mensen die de concentratiekampen nog meegemaakt hebben staat de informatieverstrekking niet in de weg. Zij treden slechts af en toe op bij bijzondere evenementen,. Al is het natuurlijk wel zo dat met hun overlijden “een politieke paraplu wegvalt”. “Steeds wanneer de holocaust wordt aangevallen, waren het met name de overlevenden die (verbaal) ten strijde trokken. Dat heeft ons vaak geholpen, zegt Wagner.

 

One Comment

  1. Edwin Vissers

    De mens van nu zijn allemaal nazi;s ,heel usa staat vol concentratie kampen ,en guillotines .

Geef een reactie op dit artikel