Levensmiddelenproducent Danone gedagvaard wegens plasticvervuiling

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 12 januari 2023 – 00:12 uur – Bron: ADN/TF1 – Beeld: Publiek domein
 -Parijs- Drie milieuorganisaties hebben de Franse levensmiddelenproducent Danone gedagvaard voor haar overtollig gebruik van plastic in de leveringsketen. Danone doet volgens de eisers bij lange na niet genoeg om het gebruik van wegwerpplastic te beperken en milieuvervuiling te voorkomen. Lees verder onder de reclame>


ClientEarth, Surfrider Foundation Europe en Zero Waste France hebben de rechtszaak aangespannen tegen de Franse multinational, die ook in Nederland en België actief is, en een jaarlijkse omzet haalt van meer dan 24 miljard euro.

Frankrijk kent sinds 2017k een wet welke bedrijven van een bepaalde omvang verplicht om de schade die hun activiteiten – en die van hun toeleveranciers – toebrengen aan het milieu en de mensenrechten te monitoren en te voorkomen middels een actieplan. De organisaties stellen dat Danone niet genoeg doet om zijn plastic-voetafdruk te verkleinen, en het dus zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt.

Aanmaning

De producent van onder meer Evian en Activia zegt in een reactie “uiterst verrast” te zijn en verwerpt de beschuldigingen. De eisende partijen hadden Danone in september al formeel op de hoogte gesteld dat zij hun ‘zorgplicht’ verzaken. De onderneming is actief  in meer dan 120 landen. Danone heefts weliswaar geantwoord op de aanmaning, maar het antwoord werd als onvoldoende beschouwd, aldus de drie organisaties, vandaar de stap naar de rechter.

De eisers stellen dat Danone minder plastic kan gebruiken door onnodige verpakkingen te schrappen, het productontwerp te herzien en over te schakelen op herbruikbare en of hervulbare verpakkingsmodellen.

ClientEarth laat weten dat de rechtszaak “nog maar het begin” is, van juridische actie tegen vervuilende multinationals. De eisers stellen dat Danone minder plastic kan gebruiken door onnodige verpakkingen te schrappen, het productontwerp te herzien en over te schakelen op herbruikbare en of hervulbare verpakkingsmodellen.

“Het momentum rond rechtszaken over plastic is de voorbije jaren snel opgebouwd”, aldus Rosa Pritchard, advocaat van ClientEarth. “Bedrijven in de hele waardeketen van plastic, tot fossiele brandstoffenbedrijven, grootwinkelbedrijven en afvalverwerkingsbedrijven, moeten zeer alert zijn.” Zij beschuldigt Danone ervan “voort te ploeteren zonder serieus plan om met plastic om te gaan”.

 

Slechts een fractie gerecycleerd

Plasticvervuiling is wereldwijd een enorm probleem. Ieder jaar wordt ongeveer 400 miljoen ton aan kunststoffen geproduceerd en de industrie verwacht dat cijfer tegen 2040 te verdubbelen. Maar amper 9 procent van al het plastic dat ooit is geproduceerd, is gerecycleerd, blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. 12 procent wordt verbrand.

Dat betekent dat nagenoeg al het andere plasticafval in de oceaan of op enorme stortplaatsen, in onder andere Azië en Afrika, is terechtgekomen. Bovendien wordt meer dan 90 procent van het plastic gemaakt van fossiele brandstoffen.

Concreet willen de eisers dat Danone de impact van zijn plasticgebruik op mens en milieu grondig in kaart brengt, van productie tot einde van de levensduur van de producten. Op basis van deze beoordeling moet het bedrijf dan een ‘deplastificatieplan’ opstellen met gekwantificeerde doelstellingen om vervolgens daarnaar te handelen.

Of Danone daadwerkelijk in actie komt is nu afwachten. De volgende zet is aan de rechters.

Geef een reactie op dit artikel