Slechts minderheid heeft nog geloof in het Laatste Oordeel, zelfs Katholieken twijfelen

Leestijd: < 1 minuut

Vrijdag 17 september 2021 13:30 – Bron: Redactie kerk/KNA/ADN – Beeld: PB
 -Erfurt- Volgens een combinatie van enquêtes in de afgelopen twee jaar, onder leiding van het Duitse instituut Insa, is de idee van een Laatste Oordeel Europeanen grotendeels vreemd. Blijkbaar gelooft de meerderheid van de Katholieken er ook niet meer in. Dit in tegenstelling tot een andere religieuze groep, de Moslims.

Volgens onderzoeksinstituut INSA, dat de cijfers van de Duitstalige landen met eerdere onderzoeken uit andere Europese landen vergeleek is het geloof in het Laatste Oordeel bij de meeste mensen verdwenen. Op de vraag: “Ik geloof dat ik na mijn dood verantwoordelijk zal worden gehouden voor mijn leven, zowel ten goede als ten kwade”, antwoordde 45 procent van alle respondenten nee en 24 procent antwoordde ja. Voor Katholieken was het verschil met 34 en 36 procent iets kleiner.

Moslims denken anders

Volgens het onderzoek is het geloof in een dergelijke verantwoording in het hiernamaals onder religieus gebonden mensen het meest verspreid onder moslims. 46 procent van de Islamitische respondenten zegt erin te geloven, 18 procent niet. De op één na hoogste goedkeuring van de voorgelegde vraag was onder aanhangers van evangelicale geloofsgemeenschappen met 41 procent.

Voor het onderzoek zijn tussen 10 en 13 september 2.062 volwassenen geïnterviewd in de Duitstalige landen. De cijfers komen overeen met een ITV onderzoek in Engeland en Ierland in 2019 en een Italiaans onderzoek uit 2020.