Tot 18 graden in februari? ‘Dat is niet normaal’

Leestijd: < 1 minuut

  De lente is in het land, maar het is nog maar februari! Is dat abnormaal?

‘Veertien graden in februari is voor zover ik weet niet normaal’, zei Kyra Gantois, gezicht van Youth for Climate, gisteren in Brussel. Ook andere klimaatspijbelaars zagen in het warme weer een bevestiging van hun ongerustheid over de klimaatveranderingen.

Het KNMI houdt de temperaturen per maand nauwgezet bij. Februari is de overgangsmaand tussen de winter en de lente. Dat maakt dat het nog zeer koud kan zijn, of soms al relatief warm. Op 14 februari 1929 bedroeg de minimumtemperatuur bijvoorbeeld –19° C in Zeeland. Op 25 februari 1991 bedroeg de maximumtemperatuur 21,1° C in Zeeland. Dat zijn extremen.

Opwarming

Dat het kwik deze dagen tot zeventien graden klimt, is volgens weermannen zeker niet normaal. Maar de huidige maxima hebben niet met de opwarming van de aarde te maken. ‘Dat speelt altijd mee op de achtergrond, maar de klimaatopwarming kan hier niet als oorzaak naar voren worden geschoven. Dat de gemiddelde temperatuur in februari stijgt, is wel een feit.’

Het zachte weer is volgens het KNMI het gevolg van een hogedrukgebied en de zuidenwind. ‘De zon heeft ook al redelijk wat kracht. ’s Nachts is het nog heel koud omdat het helder is, en er is weinig wind. De lucht is nog niet zacht.’

Twee jaar geleden hadden wij in dezelfde periode gelijkaardige temperaturen.

Normaal

Wat zijn dan normale temperaturen in februari? De normale waarden van de gemiddelde dagtemperatuur liggen tussen 1 en 3° C. De normale maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden.

Of wij in de toekomst meer extremen kunnen verwachten, weet men niet. Maar de laatste jaren neemt de gemiddelde temperatuur volgens het KNMI wel gestaag toe.

Bron: KNMI/MetSat/DWD Foto: Pixabay