Adverteerders en banken trekken handen af van Facebook

ISBA, een Britse groep van adverteerders die zo’n 3.000 merken vertegenwoordigt en jaarlijks honderden miljoenen ponden op Facebook spendeert, zal niet langer tolereren dat de bedrijven die het vertegenwoordigt met het sociale netwerk van Mark Zuckerberg worden geassocieerd indien blijkt dat de gegevens van gebruikers zonder hun toelating aan politieke campagnes of andere makelaars werden verkocht.
ISBA zegt dat het nog deze week met Facebook aan tafel zal zitten en dat indien de antwoorden die ze daar krijgen niet voldoen, adverteerders zoals Unilever en P&G hun geld in de toekomst elders zullen uitgeven.Facebook bevindt zich in het oog van de storm nadat tijdens het weekeinde bekend raakte dat Cambridge Analytica, een Brits bedrijf dat specialiseert in het beïnvloeden van verkiezingen, de hand had kunnen leggen op 50 miljoen profielen, zonder dat die daarvoor hun toelating hadden gegeven.

Cambridge Analytica zou de data verkregen hebben via de eigen app, ‘thisisyourdigitallife’. Die werd ontwikkeld door Aleksandr Kogan, een wetenschapper aan de universiteit van Cambridge, Hij beloofde gebruikers – tegen betaling – een wetenschappelijk  inzicht te bezorgen in hun persoonlijkheid op basis van hun Facebookprofiel.

Wat de gebruikers niet wisten is dat eens ze app hadden gedownload, die ook de gegevens van hun ganse vriendennetwerk naar binnen trok. Dankzij 270.000 downloads beschikte Cambridge Analytica plots over 50 tot 60 miljoen profielen. Die konden na analyse alle op een individueel verschillende manier worden benaderd.

Aandelen Facebook verwijderen uit ethische beleggingsfondsen?

Ook verschillende financiële groepen hebben aangekondigd de aandelen Facebook uit hun portefeuille van ethische investeringsfondsen te zullen verwijderen of tenminste in quarantaine te zullen plaatsen tot er meer duidelijkheid over het schandaal komt. Onder hen het Scandinavische Nordea, de Duitse Union Investment en de Commerzbank.

Is Facebook nu de eindverantwoordelijke voor het normale verloop van verkiezingen overal ter wereld?

In een interview met CNN heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, woensdag zijn excuses voor het schandaal aangeboden: “We hebben het vertrouwen van onze gebruikers geschonden en het spijt me dat dit gebeurd is. Onze verantwoordelijkheid is nu te vermijden dat het nog eens gebeurt.”

Een fascinerende passage in het interview is wanneer deze 33-jarige Amerikaan zegt te begrijpen dat ‘een groot deel van zijn verantwoordelijkheid nu is om ervoor te zorgen dat verkiezingen zowat overal ter wereld niet worden verstoord door andere mogendheden”.

Zuckerberg zei dat zijn platform in 2016 [bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen] onvoldoende gewapend was tegen onregelmatigheden. Hij voegde er aan toe dat zijn bedrijf daarna wel beter werk leverde en dat in de toekomst ook zal blijven doen. Hij vermeldde de komende tussentijdse verkiezingen in de VS, Brazilië en India.

De hashtag #deletefacebook blijft ondertussen trending op Twitter.  Brian Acton, de medestichter van de berichtendienst Whatsapp, verzond woensdag een tweet waarin hij schreef: “It is time. #deletefacebook”. De tweet verzamelde snel meer dan 22,000 “likes”. Acton verkocht zijn bedrijf in 2014 voor 19 miljard dollar aan… Facebook.

Volgens verschillende tech-analisten is de zaak Cambridge Analytica trouwens slechts het topje van de ijsberg. Ook verschillende andere apps zouden dezelfde informatie naar binnen hebben kunnen trekken.Facebook raakte sinds begin deze week 50 miljard dollar van zijn beurswaarde kwijt.

Bron: Finanzwelt Foto: Pixabay-geralt

Buitenspeelgoed Deals

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*