Facebook of farcebook. Hoe Zuckerberg bijles kreeg van de Paus

Wat door neofieten in de Amerikaanse politiek verondersteld werd een serieuze test te worden voor Mark Zuckerberg, de baas van het in schandalen verdrinkende sociale netwerk, werd uiteindelijk een blamage voor een reeks politici, die uitblonken in het demonstreren van een verontrustend en totaal gebrek aan kennis inzake technologie.

Resultaat: een home run voor de 33-jarige miljardair die, na een 2 dagen durende  getuigenis voor leden het Amerikaanse Congres, het aandeel Facebook naar zijn beste prestatie in de voorbije 2 jaarkatapulteerde,

Zuckerberg deed beter dan verwacht, antwoordde met veel zelfvertrouwen en geduld steeds opnieuw dezelfde zaken. Hij was beleefd, doch vastberaden tegenover de kritiek, die een aantal van zijn ondervragers toch durfden te formuleren. (De meesten deden dat niet, omdat ze de voorbije jaren via omwegen geld van Facebook kregen en er 3 eerder al toegaven aandelen Facebook te bezitten)

Facebook is ‘een godsgeschenk’

Zich in de rol van slachtoffer positionerend (toen hij moest toegeven dat Cambridge Analytica ook toegang had gehad tot zijn gegevens), slaagde hij er in de politici op hun eigen terrein te verslaan door toekomstige regelgeving bij Facebook en niet bij de politiek te leggen.

Het Republikeinse congreslid Billy Long kon moeilijk duidelijker zijn: “Jij moet dit oplossen. Niet wij. Ga naar huis en regel het.”

Het lijkt er dus op dat politici Facebook harder nodig hebben dan Facebook hen. Niet een van de politici die hem aan de tand voelden slaagde er in een ontwerp van toekomstige regelgeving te formuleren.

En zolang het Amerikaanse presidentschap gewonnen kan worden door in een reeks kleinere staten een aantal duizenden stemmen te doen kantelen, lijken weinig Republikeinen voor regelgeving gewonnen te zullen worden. Niet voor niets noemde Chris Wilson, de directeur  digitale strategie voor de campagne van voormalig presidentskandidaat Ted Cruz, Facebook recent nog ‘een godsgeschenk’.

Over een Godsgeschenk gesproken. Zuckerberg zelf was anderhalf jaar geleden nog te gast geweest in Rome, waar hij en zijn vrouw door de paus in audiëntie waren ontvangen.

Het lijkt er op dat Zuckerberg daar van de Heilige Vader lessen in crisismanagement had gekregen.

Telkens de katholieke kerk de voorbije jaren door pedofilieschandalen getroffen werd, was de reactie in Rome steeds dezelfde: “Het spijt ons, we hadden meer moeten doen om het te voorkomen, maar wees gerust: we doen alles wat nodig is opdat het in de toekomst niet meer zal gebeuren.”

Een zin die de voorbije dagen tot vervelens toe ook uit de mond van de Facebookbaas rolde. (JH)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*