Facebookaccount verwijderen, veroorzaakt nog meer stress

Na het schandaal met Cambridge Analytica verwijderen heel wat Facebookgebruikers hun account. Maar volgens enkele wetenschappers is dat niet zo gezond en zou je daar meer stress van krijgen.
Facebook is, met meer dan twee miljard actieve maandelijkse gebruikers, het populairste sociale medianetwerk ter wereld. Maar de laatste weken zijn heel wat mensen hun account aan het verwijderen door de recente schandalen rond privacy op Facebook.Daarnaast hebben heel wat gebruikers gewoon genoeg van sociale media en willen ze ‘detoxen’. Een beetje minderen met sociale media is aangeraden, maar volledig stoppen met Facebook zou blijkbaar toch niet goed zijn. Volgens enkele wetenschappers zou stoppen met het sociale netwerk vooral stress veroorzaken.

De onderzoekers van de studie, die werd gepubliceerd in de Journal of Social Psychology, hebben 138 actieve Facebookgebruikers geanalyseerd. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Eén groep mocht een week niet op Facebook komen, terwijl de anderen gewoon elke dag online konden. En toen kwam stress …

Een week later namen de wetenschappers de concentratie van het stresshormoon cortisol op. Daarnaast stelden de onderzoekers elke deelnemer een reeks vragen met betrekking tot stemming, eenzaamheid en tevredenheid over het leven. Er werd dus vooral gekeken naar stress en welzijn, en wat bleek? De eerste groep had duidelijk meer stress en was minder tevreden over het leven dan de tweede groep die Facebook wel mocht gebruiken.

De onderzoekers zeggen dat de oorzaak van stress vooral ligt aan angst om bepaalde zaken te missen, oftewel Fear Of Missing Out.Als je niet meer op Facebook komt, denk je dat je heel wat mist. En hierdoor zou je dan stress kunnen krijgen.

De tweede groep die wel op Facebook kon, zou weinig of geen stress ervaren en gelukkig worden van de leuke dingen op Facebook zoals leuke deals, interessante artikels en sociale informatie van vrienden en familie.

De hoofdonderzoeker geeft wel toe dat ze niet kunnen inschatten wat voor effect zo’n detox kan hebben op lange termijn. Voor hetzelfde geld hebben de deelnemers minder stress na een maand.

Bron: Pubmed.gov Foto: facebook

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*