Twitteraccount Schild & Vrienden ‘uit de lucht’

-ANTWERPEN- (ADN) Het Twitteraccount van de extreemrechtse-christelijke  jongerenorganisatie Schild & Vrienden is, samen met die van bijna zeventig gelijkaardige organisaties en personen, per direct geschorst.

Op het account van Schild & Vrienden kunnen Twittergebruikers nu doorklikken naar de regels die het sociaal netwerk hanteert. Daar is onder meer te lezen dat gebruikers niet mogen dreigen met terrorisme of gewelddadig extremisme, of dit aanmoedigen. Welke boodschappen van de extreemrechtse organisatie de aanleiding vormden om de account te schorsen, is niet door Twitter bekend gemaakt.

Identitaire bewegingen

De andere geschorste accounts maken, net als Schild & Vrienden, ook deel uit van de zogenaamd identitaire beweging in Europa. Het gaat onder meer om de eigen account van Oostenrijker Martin Sellner, die ook al enige tijd van Facebook en Instagram verwijderd was. Sellner leidt in Oostenrijk de Identitären Bewegung Österreich (IBÖ).

In een verklaring aan omroep NBC meldt Twitter dat deze accounts van blanke nationalisten geschorst werden omdat ze ‘het beleid over gewelddadig extremisme schonden’. Eerder werd ook de uiterst rechtse Britse columniste en commentator Katie Hopkins van het platform verwijderd.

Dries Van Langenhove, Kamerlid voor Vlaams Belang en oprichter van Schild & Vrienden, meent dat dit een poging is om ‘iedereen met een migratiekritische mening’ het zwijgen op te leggen. Van Langenhoves eigen account is -voorlopig- nog actief.

Twitter treedt sinds kort ook strenger op tegen valse politieke boodschappen en misleidende of foutieve informatie.

Geef een reactie op dit artikel