WhatsApp verandert voorwaarden: zo zorg je ervoor dat Facebook je data niet krijgt

Facebook en WhatsApp mogen dan niet honderd procent samensmelten: de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp laten nu toch wat meer verkeer toe. Om niet per ongeluk toe te laten dat Facebook jou vrienden suggereert op basis van je WhatsApp-contacten, onderneem je best deze stappen.

Facebook en WhatsApp vallen onder dezelfde paraplu, dus veel nieuwe gebruikers verwachten dan ook dat de data die je voedt aan de ene app, ook gebruikt wordt door de andere. Maar voor lange tijd was dat niet het geval (twee jaar om precies te zijn, een eeuwigheid in techland).

22 miljard

Maar analisten lieten zich geen rad voor de ogen draaien: Facebook had bijna 22 milljard betaald voor WhatsApp, zelfs naar technormen een gigantisch bedrag voor een platform waar geen advertenties op staan. Facebook beloofde toen dat WhatsApp “autonoom zou blijven en onafhankelijk van Facebook zal werken”, maar dat sprookje blijkt nu uitverteld.

Want deze week veranderden de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp: de data kunnen nu ook gebruikt worden voor Facebook-adverteerders. Het enige goede nieuws is dat je nu ook de kans kan grijpen om binnen de dertig dagen aan Facebook te melden dat je dat (gedeeltelijk) niet wil. Je kan er voor zorgen dat Facebook jouw gegevens niet gebruikt om “de advertenties en productervaring te verbeteren.” Met andere woorden: als Facebook niet al je telefoonnummer heeft, zal het niet aan adverteerders kunnen zeggen dat ze dat nummer moeten gebruiken om je te overladen met reclame op Facebook. Je data verkopen aan adverteerders is niet toegestaan.

Indiase groeimarkt

Zorgt dat ervoor dat een volledige gegevenstransfer tegengehouden wordt? Niet volledig, Facebook zal nog steeds andere dingen met je data kunnen doen. Volgens een blogbericht van WhatsApp kan “De Facebookfamilile nog steeds deze informatie gebruiken voor andere doeleinden zoals het verbeteren van de infrastructuur, leveringssystemen, begrijpen hoe onze services of die van adverteerders worden gebruikt, beveiliging, het tegengaan van spam, misbruik of schendingen van het auteursrecht.”

Hoe zorg je er nu voor dat het minimum aan privacy behouden blijft? Door tijdens de update het vakje over delen van info met Facebook af te vinken. Of, als je net zoals ons vrij snel voorbij dat scherm gegaan bent, het aan te passen in je instellingen.

Bron: Techwelt Foto: pixabayGeralt16982

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*