2020: Tanken en roken flink duurder door accijnzen

-‘s-GRAVENHAGE- (ADN) Zoals ieder jaar wordt de prijs aan de benzinepomp weer hoger. Niet alleen de benzineprijs stijgt, ook diesel en LPG stijgen mee. Daarnaast gaan mensen meer betalen voor sigaretten.

„Het argument voor deze accijnsverhoging is de inflatie – door de overheid vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 procent BTW wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers (Verenigde consumenten).

Ook de roker wordt aangepakt

Niet alleen brandstof wordt duurder, ook rokers zijn volgend jaar duurder uit. Een gemiddeld pakje van een bekend merk daarin twintig sigaretten kost op dit moment 7 euro. De accijns op een dergelijk pakje gaat 1 januari omhoog met 14 eurocent. Op 1 april komt daar nog eens een hele euro bij. De hoge accijnzen op sigaretten zijn onderdeel van het plan van de Nederlandse overheid om in 2040 een generatie rookvrij te laten opgroeien. Het doel is de prijs verder te verhogen tot 10 euro in 2023.

Mensen die iets voor het milieu dachten te doen, door een electro-auto aan te schaffen worden afgestraft. In 2020 stijgt de bijtelling voor elektrische leaseauto’s, al hoeft tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden voor een elektrische auto. Ondanks de verhoging blijft de bijtelling voor elektrische auto’s lager dan die voor benzine- of dieselauto’s.

Het belastingdeel van de energierekening van huishoudens gaat in 2020 omlaag, nadat de laatste jaren verhoging op verhoging volgde. De belasting op aardgas wordt geleidelijk hoger, in de hoop dat wij allemaal van het gas af gaan. De belasting op elektriciteit gaat omlaag, maar doordat de tarieven voor electriciteit gaan stijgen voelt de consument niets van de verlaging.

Voor 2019 was de angst voor een nieuwe economische crisis groot, economen gaan er van uit dat die er wel aan gaat komen in 2020. Grote producerende landen, als Duitsland en de VS, merken al stilstand en achteruitgang. De consument zal volgend jaar meer de hand op de knip houden waardoor de achteruitgang van de economie in een versnelling hoger zal gaan. Een crisis is onvermijdelijk.

Geef een reactie op dit artikel