Crisis 2019 staat nu écht voor de deur

Boodschappenprijzen rijzen de pan uit. Benzineprijs naar recordhoogte. Huizenverkoop keldert. Politieke chaos dreigt.

-‘s-GRAVENHAGE- De economie, die volgens de staatspropaganda, welig ‘bloeit’ kent ook een andere kant, die steeds meer zichtbaar wordt. De consument is de klos, profiteert niet en wordt steeds negatiever. Signalen van onrust onder de doorsnee burger bleken al bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Inmiddels dreigt 1 op 3 kiezers te stemmen op een protestpartij als de FvD, PVV e.a., in de peilingen staat de partij FvD al op 29 zetels.

De Nederlandse consument is fors meer kwijt aan vaste lasten, boodschappen en benzine, zegt het economisch bureau van de ING-bank te Amsterdam. Voor heel veel zaken is de consument steeds meer geld kwijt en het einde is nog niet in zicht, aldus Marieke Blom (hoofdeconoom bij ING).

Vaste lasten ‘rijzen de pan uit’

De huren zijn omhoog gevlogen, zeker in de vrije sector, boodschappen en vaste lasten zijn naast de normale indexering ook nog eens extra verhoogd door de BTW-verhogingen en de fors gestegen energiebelasting. Daar waar banken pas een hypotheek of lening verstrekken wanneer de vaste lasten rond de 33 procent liggen, concluderen zij thans dat in veel huishoudens deze al tussen de 45 en 55 procent liggen, onverantwoord! Lees verder onder de foto>

 

Inmiddels is ook door olieproductiebeperkingen van de zijde van de OPEC de prijs van ruwe olie en dus benzine en diesel de hoogte ingevlogen. In Nederland ligt, mede door de accijnsheffingen de prijs boven de 1.80 euro per liter voor normale benzine en 1.40 euro voor een liter diesel. Ter vergelijking: Beide prijzen liggen in Duitsland 40 cent lager door een lagere accijns ! Het gevolg is dan ook dat bewoners in de grensstreek massaal de grens overgaan voor het tanken en hun boodschappen.

De woningmarkt heeft inmiddels óók een knauw gekregen, in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 2,3 procent minder woningen verkocht. Het aantal te koop staande woningen nam af met maar liefst 17  procent, aldus voorzitter Jaarsma van de NVM-makelaarsvereniging.

Grote zorgen maken ook steeds meer mensen zich over de politieke instabiliteit. Nederland dat ooit samen met Duitsland en de Scandinavische landen tot de meest politiek stabiele landen in Europa behoorde, is sinds een aantal jaren teruggevallen naar de categorie minder stabiele landen, zoals België en Italië. De opkomst van protestpartijen als PVV, Dierenpartij en FvD hebben ‘s-lands stabiliteit behoorlijk aangetast.

Dat er een nieuwe crisis zit aan te komen werd al door topeconomen voorspeld in het begin van 2018, maar na alle recente ontwikkelingen lijkt de crisis nu echt aan de voordeur te staan. Opmerkelijk is ook de melding van het Verbond van verzekeraars: Een alarmerende stijging van verzekeringsfraude, deze vorm van fraude steeg maar liefst met 9 procent over het afgelopen jaar. In totaal waren er 5742 fraude-gevallen.

Bron: ADN Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel