Duitsland verlaagt BTW om economie aan te jagen. Nederlanders massaal de grens over voor boodschappen

-EMMEN/HAREN- Boodschappen doen in Duitsland wordt nóg goedkoper nu de Duitsers de btw verlagen. Dat zal er onherroepelijk toe leiden dat Nederlanders die langs de grens wonen nog vaker over de grens gaan winkelen.

Om de economie in de coronacrisis weer aan te jagen heeft Duitsland een pakket maatregelen genomen ter waarde van 130 miljard. Zo wordt het hoge btw-tarief voor onbepaalde tijd verlaagd van 19 naar 16 procent. De btw op bloemen, groente en fruit daalt van 7 naar 5 procent. De dalende omzetbelasting moet tot goedkopere producten leiden, opdat Duitse consumenten het geld weer laten rollen.

Voor Nederlanders die al massaal de grens overgingen voor het goedkope tanken en de boodschappen, breken nu gelukkige tijden aan. Vanaf 16 juni gooit de Duitse regering de grens open en mag er weer volop getankt en gekocht worden. Formeel kan men een bekeuring van 200 euro krijgen wanneer men zonder noodzakelijke reden Duitsland bezoekt, al was de controle daarop een ‘wassen neus’.

De grote Duitse supermarktketens hebben laten weten de korting vanaf 1 juli door te bereken aan de klanten. Veel dagelijkse boodschappen zijn nu al behoorlijk goedkoper in Duitsland en dat verschil wordt vanaf komende maand dus alleen maar groter.

Even boodschappen doen in Duitsland is voor inwoners die relatief dicht bij de grens wonen al een gewoonte. Velen van hen gooien voor of na een bezoek aan de supermarkt ook meteen de tank vol. Ook brandstof is in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Kost een liter loodvrij in Nederland doorgaans 1,46 euro, in Duitsland kost die liter 1,13 Euro.

Geef een reactie op dit artikel