ECB trekt rente veel harder op dan verwacht

Donderdag 21 juli 2022 -07:05 – Bron: ADN – Beeld: publiek domein
 -Brussel- De ECB (Europese Centrale Bank) heeft voor het eerst in elf jaar tijd de rente verhoogd. Dat gebeurde vanmiddag tot ieders verrassing met vijftig basispunten in plaats van de voorspelde 25. Oorzaak: de inflatie in de eurozone was opgelopen tot 8,6 procent.

Hiermee geeft de ECB aan dat ze tempo wil maken om de inflatie te bestrijden die in de eurozone tot 8,6 procent is opgelopen. In een persbericht geeft de ECB ook aan dat het de rente harder dan verwacht optrekt door een nieuwe inschatting van de inflatierisico’s. Dat risico schat de bank hoger in dan de afgelopen maanden. De ECB kreeg de kritiek dat de maatregel laat komt: in zowat de hele wereld zijn de centrale banken de rente al aan het verhogen, in de VS bijvoorbeeld met 150 basispunten.

Beursanalisten wachten met spanning op de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde. Geeft zij meer duidelijkheid over de volgende renteverhoging en vooral: wat zegt zij over de oplopende rentespread met Italiaans schuldpapier? Die staat sinds het ontslag van premier Mario Draghi – haar voorganger bij de ECB – onder vuur en bedraagt 2,3 procent.

Geef een reactie op dit artikel