Economische groei houdt aan. Groei voedselbanken ook

-HEERLEN- Het eerste kwartaal van 2019 kende de nederlandse economie een groei van 0,5 procent, dat staat gelijk aan het vierde kwartaal van 2018. vergeleken met de groei ten opzichte van het eerste kwartaal 2018, was er een groei van 1,7 procent, aldus het CBS.

Vooral de bouwsector groeit hard, 8,7 procent. Gevaarlijk wordt het echter bij de import. Nederland importeert meer dan het exporteert en dat is voor een exportland gevaarlijk. De economische plus komt nu uit de alweer gestegen consumentenbestedingen, terwijl die uit de export zou moeten komen. Opmerkelijk is wel dat de consumentenuitgaven dalende zijn, een gevaarlijke trend.

Terwijl het allemaal ‘rozengeur en maneschijn’ lijkt is er ook nog een ander alarmsignaal. Nu er een tekort is op de arbeidsmarkt en het vinden van een baan eenvoudiger is geworden, stijgt vreemd genoeg het aantal mensen dat op de voedselbank is aangewezen.

Een teken dat de prijzen harder stijgen dan de lonen? De voedselbanken krijgen steeds meer toeloop, waarbij in de stijging opvallend veel gezinnen zitten met een middeninkomen.

In Nederland leven volgens het Centraal Bureau Statistiek 1,1 miljoen mensen in armoede (op basis van het niet-veel-maar-toereikend criterium), hiervan is 1 op de 12 een kind. Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas.

Bron: CBS/ADN Foto: PB-Engin Akyurt

 

Geef een reactie op dit artikel