Gaan 1 en 2 cent muntjes verdwijnen?

-BRUSSEL- (ADN) De Europese Commissie wil op termijn de euromunten van 1 en 2 cent uit omloop halen. Dat blijkt uit het werkprogramma 2020 van de Commissie die vandaag wordt gepresenteerd. De Commissie zou in de loop van het jaar een voorstel voor ‘uniforme afrondingsregels’ willen doen, dat moet leiden tot de afschaffing van de beide muntjes.

Volgens Brusselse bronnen grijpt de Commissie terug naar een onderzoek uit 2018 waaruit blijkt dat er in geen enkel Europees land nog een meerderheid te vinden is van mensen die voorstander zijn van het gebruik van de kleine muntjes. Alle prijzen afronden tot op 5 cent, spaart volgens de Commissie de productiekosten van de kleinste muntjes uit. Het zou ook contante betalingen vereenvoudigen en het werk van geldkoeriers (letterlijk) verlichten.

Afronding

Europa zal dan de overstap maken naar afronding. Een rekening van bijvoorbeeld 10,92 euro wordt dan in de supermarkt afgerond naar 10,90 euro. Wie voor 10,98 euro koopt, moet dan weer 11 euro op de toonbank leggen. Het aantal mensen dat betaalt met contant geld is in vele EU-landen aanmerkelijk groter dan zij die pinnen. Wetenschappelijk-financieel onderzoek heeft bij herhaling aangetoond, dat mensen die contant betalen, aan het eind van de maand meer geld overhouden, dan zij die pinnen. Het aantal mensen dat stopt met pinnen, onder meer vanwege privacyredenen, stijgt de laatste jaren.

Steeds meer banken houden bij waar hun klanten pinnen om daarna deze gegevens door te verkopen aan bedrijven, die op hun beurt hun marketing kunnen aanpassen.

Winter 2020Winter 2020

Geef een reactie op dit artikel