Goudprijs stijgt ongekend

-UTRECHT- (ADN) De prijs van het edelmetaal goud is gestegen naar het hoogste niveau in ruim zes jaar. Voor een zogeheten troy ounce (31,1 gram) moest voor het eerst sinds 2013 meer dan 1.500 dollar worden betaald.

De piek hangt samen met de grote onrust op de aandelenmarkten en de grote crisis die beleggers verwachten. Veel beleggers kiezen daardoor veiligere bestemmingen voor hun geld, zoals goud of vreemde valuta. De goudprijs steeg dit jaar al met 17 procent.

Vooral de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China draagt zijn steentje bij aan de opmars van goud. Vorige week dreigde de Amerikaanse president met nog meer importheffingen op producten uit China. Het Aziatische land liet daarop de koers van de Chinese yuan oplopen en schortte inkopen van Amerikaanse landbouwproducten op. Ook de teruglopende economie en politieke instabiliteit in grootmacht Duitsland maakt velen onzeker.

Daarbij zakken de opbrengsten op staatsobligaties, normaal gesproken ook een zogenoemde veilige vluchthaven voor beleggers, tot een historisch dieptepunt. Afgelopen vrijdag zakte de rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van 30 jaar voor het eerst in haar bestaan tot onder nul.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde onlangs zijn belangrijkste rentetarief al en alom wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank dat ook gaat doen. Daardoor leveren staatsleningen steeds minder op.

Beleggers kiezen in onrustige tijden ervoor om hun geld te stallen in goud of valuta zoals de Japanse yen. Ook de Bitcoin wordt door sommigen gezien als een veilige haven, maar de ervaren belegger en banken laten hun handen daar van af. Buiten de financiële markten zijn vastgoed en kunst populair bij investeerders.

Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*