Ikea nu óók in de problemen

Wereldwijd verdwijnen bij herstructurering 7.500 banen.

Winkelketen na winkelketen dreigt ‘om te vallen’. Na V & D, Blokker, Hema en anderen zit nu wereldwijd Ikea in de problemen. De bestaande klandizie vergrijst, de middeninkomens gaan liever naar de kringloop, andere winkelketens als Kwantum en Leen bakker, Aldi en Lidl gaan keihard de concurrentie aan met de Zweedse spaanplaatmeubel-leverancier.

Tot overmaat van ramp heeft Ikea veel te laat het internet ontdekt. Nog maar een paar jaar draait Ikea-online, terwijl dit volgens kenners al voor 2000 had moeten gebeuren, een achterstand van bijna 20 jaar.

Tot 120 banen bedreigd bij Ikea België

Meubelgigant Ikea wil ook de Belgische organisatiestructuur aanpassen. Daarbij kunnen 100 tot 120 mensen hun job verliezen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Voor-namelijk in het Belgische hoofdkantoor in Zaventem en de HR-afdelingen staan jobs op de helling.

‘Ik besef maar al te goed en betreur ten volle dat dit nieuws al onze medewerkers en hun families sociaal en emotioneel hard treft’, zegt Catherine Bendayan, ceo van Ikea Belgium.

De herstructurering past volgens Ikea in de wereldwijde transformatie van de Ingka Group om ‘toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen’. De groep wil daarom ook investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels. Daarnaast zet Ikea ook de inhaalbeweging op online in. De keten zag e-commerce lange tijd niet in haar kraam passen en miste zo bijna de boot.

Wereldwijd zullen bij de voorziene herstructurering 7.500 jobs verloren kunnen gaan van de in totaal 160.000 medewerkers.

Bron: ADN/IKEA Foto: Ikea

 

Geef een reactie op dit artikel