Inflatie stijgt naar 1,8 procent in februari

Donderdag 04 maart 2021-08:49- Bron: CBS/Peter Hein van Mulligen- Foto PB
  -Heerlen- Consumentengoederen en -diensten waren in februari 1,8 procent duurder dan vorig jaar, meldt het CBS. In januari was de inflatie nog 1,6 procent.

Inflatie stijgt door motorbrandstoffen

De stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van de motorbrandstoffen. In februari lagen de brandstofprijzen 0,7 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl in januari motorbrandstoffen 5,4 procent goedkoper waren dan afgelopen jaar. Voor benzine betaalde de consument in februari gemiddeld 1,676 euro per liter en voor diesel 1,354 euro. In januari was dit respectievelijk 1,615 euro en 1,289 euro per liter. Ook de prijsontwikkelingen van kleding en energie hadden een verhogend effect op de inflatie.

 

Nederland hoogste inflatie in eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in februari 1,9 procent duurder dan een jaar eerder, in januari was dat nog 1,6 procent. De inflatie in de eurozone bleef in februari met 0,9 procent hetzelfde als in januari. Nederland heeft in februari de hoogste inflatie in de eurozone volgens voorlopige cijfers.

Geef een reactie op dit artikel