Kapitaalvlucht Italië nu groter dan tijdens eurocrisis

-ROME- Steeds meer investeerders raken hopeloos gefrustreerd door de manier waarop de Italiaanse regering Conte denkt de economie te gaan sturen. In het land is dan ook een bedenkelijke kapitaalvlucht gaande.

Die anti-systeemregering, die volledig uit linkse (M5S) en rechtse (Lega) populisten bestaat, wil voldoende flexibiliteit om een reeks verkiezingsbeloftes door te voeren die onmogelijk kunnen rijmen met het maximale begrotingstekort van 3% van het bruto binnenlands product (bbp), dat Europa voorschrijft.

Verder laten de Italianen geen gelegenheid voorbijgaan om aan Brussel duidelijk te maken dat ze geen boodschap hebben aan die regels. Dat bleek afgelopen week opnieuw toen vice-premier Di Maio  meedeelde dat zijn land de betalingen aan het budget van de Europese Unie zal stopzetten indien andere EU-landen zich niet bereid tonen om een groep migranten op te nemen die vastzitten op een schip van de kustwacht in Catania.

Dat een Italiaanse crisis in de maak is lijdt nog weinig twijfel en dat wordt ook op de financiële markten steeds duidelijker. Staatsobligaties die door landen van de eurozone worden uitgegeven zouden in de praktijk risicoloos moeten zijn, maar in de praktijk is de spread (het verschil in rente) tussen de Duitse en Italiaanse staatsobligaties de voorbije weken enkel blijven stijgen. Italië moet nu meer dan 3% rente betalen op obligaties met een looptermijn van 10 jaar. Dat is 2,75% meer dan wat Duitsland moet betalen.

Bedenkelijke kapitaalvlucht

Uit een reeks grafieken die een journalist van de krant Die Welt op zijn Twitteraccount publiceert moet blijken dat in Italië ook een kapitaalvlucht aan de gang is. In de periode mei – juni werd een netto kapitaalvlucht van 76 miljard euro opgemeten. Dat is meer dan de 51 miljard euro van juni – juli 2011 en de 56 miljard van februari – maart 2012, midden in de eurocrisis. Ook buitenlandse investeerders doen hun Italiaanse obligaties van de hand.

Downgrade kredietbeoordeling

Volgens de Citibank is het land ook rijp voor een verlaging van zijn kredietbeoordeling. Moody’s heeft de downgrade van de Italiaanse kredietbeoordeling van Baa2 tot Baa3 voorlopig uitgesteld, maar dat lijkt uitstel van executie..

Amerikaanse of Russische hulp?

De Italiaanse krant Il Corriere della Sera schrijft vrijdag dat de Amerikaanse president Trump aan de Italiaanse premier Giuseppe Conte zou hebben gezegd klaar te staan om volgend jaar Italiaans staatspapier te kopen.  Daarmee lijkt Trump de coalitie van Lega en Vijfsterrenbeweging een hart onder de riem te willen steken.

De Italiaanse minister voor Europese Zaken Savona zei eerder deze week dan weer dat zijn land in geval van problemen ook Moskou om hulp kan vragen. [Let op! Rusland heeft een bbp van 1.300 miljard dollar; Italië heeft een bbp van 1.700 miljard dollar.]

Analisten voorspellen dat Italië zonder structurele verbeteringen een bedreiging zal blijven voor de eurozone.

Bron: FT/CdS/FAZ Foto: Pixabay-Hans

 

 

Geef een reactie op dit artikel