Kloosterzuster: “Dankzij vrouwen beter crisismanagement

De Paus ontvangt kloosterzuster en econome Alessandra Smerilli (foto EMB)
-Vaticaanstad- (KNA) Vrouwen worden volgens de Italiaanse kloosterzuster en econome Alessandra Smerilli (45) door de Covid-Pandemie sterker getroffen dan mannen.

Tevens is opvallend dat landen, waar vrouwen een grote invloed hebben op politieke besluitvorming, beter met de pandemie omgaan, zegt Smerilli tegenover Katholischen
Nachrichten-Agentur (KNA), vandaag in een interview. “In dat soort landen worden maatregelen vlotter genomen en georganiseerd, maar er wordt ook duidelijker en transparanter gecommuniceerd”, aldus de kloosterzuster en Vaticaan-adviseuse.

Dat gaat zelfs zo ver, dat veiligheidsmaatregelen en beperkingen, zelfs aan kleine kinderen en middelbare scholieren uitgelegd worden, zoals door de premier van Nieuw-Zeeland
Jacinda Ardern. “Zich richten tot de toekomstige generatie, is een typisch vrouwelijke trek en ten tijde van de pandemie extreem belangrijk”, benadrukt Smerilli.

In Italië hebben volgens de econome tijdens de lockdown, toen iedereen moest binnen blijven, slechts 55 procent van de mannen thuis meer taken op zich genomen. “In bijna de helft van alle gezinnen kwamen huishoudelijke taken alsook de zorg voor de kinderen tijdens de online-lessen, op het bordje van de moeders terecht, naast hun dagelijkse baan, aldus Smerilli.

Mochten in de herfst de scholen toch besluiten dicht te blijven, zullen “zeer veel vrouwen niet weer aan het werk gaan”. In Italië, dat in de internationale Gender-Pay-Gap-Index op een van de laatste plaatsen staat, is het vooral een cultureel probleem.

Smerilli, lid van de Orde van de Don-Bosco-Zusters, is tevens lid van een door de Paus opgerichte interdisciplinaire Covid-commissie, die impulsen voor een Post-Covid samenleving wil uitwerken. Ook is zij lid van een vrouwenadvies-team, welke door de Italiaanse minister voor familie-aangelegenheden, Elena Bonetti, werd opgericht.

GezondheidGezondheid

Foto’s: publiek domein

Geef een reactie op dit artikel