Minder donaties aan kerken door nieuwe fiscale maatregel

De Kerken, maar ook charitatieve instellingen moeten er voor vrezen dat zij de komende jaren substantieel minder donatiegelden krijgen, zo meldt De Telegraaf op basis van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Door de belastingmaatregelen van het kabinet wordt de fiscale aftrekbaarheid van giften flink gekort.

Wie in de hoogste belastingschijf zit, kan giften aan goede doelen nu nog voor rond 52 procent aftrekken. Dat wordt afgebouwd naar 37 procent in 2023.

„De regering heeft eerder medegedeeld de giftenaftrek te willen behouden en robuuster te maken, maar deze voorgenomen maatregel lijkt een versobering”, zegt SBF-bestuurslid Albert Goutbeek in de Telegraaf.

Veel donateurs willen wel geven, als zij er zelf ook maar baat bij hebben. Of men met dit soort donateurs echt blij moet zijn is de vraag, hoe dan ook, uit onderzoeken blijkt dat veel schenkers minder doneren als het fiscale voordeel minder wordt. Belastingdeskundigen zetten volgens De Telegraaf daarom hun vraagtekens bij de ingreep van het kabinet.

Bron: Telegraaf/SBF Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*